четвртак, 5. септембар 2019.

Градоначелник Радојичић најавио нови концепт Аде Циганлије

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Аду Циганлију и том приликом најавио пројекте који би у наредном периоду требало да побољшају понуду, промене концепт и допринесу бољем квалитету понуде највећег београдског излетишта. 

Радојичић је са директором ЈП „Ада Циганлија” Робертом Ђукићем обишао већи део комплекса Аде Циганлије и уверио се да неколико дана уочи завршетка купалишне сезоне на „београдском мору” све функционише беспрекорно. 

– Ада Циганлија није само омиљено београдско излетиште већ и један од највећих рекреативно-спортских центара и еколошка оаза нашег града. За нама је још једна успешна сезона, током које је Аду посетило око 2,5 милиона посетилаца, а у најпосећенијим данима овде је боравило око 200.000 људи – рекао је Радојичић. 

Према његовим речима, Град Београд у наредном периоду планира значајно да унапреди понуду Аде Циганлије, као и да је у ту сврху припремљено неколико значајних пројеката. 

– Нови концепт требало би да направи промену у смислу да Ада Циганлија буде актуелна током читаве године, као и да понуда по питању спортске инфраструктуре буде још бројнија и квалитетнија. Такође, желимо да ово буде место породичног окупљања и да садржаји буду намењени свим узрастима. То је начин на који ћемо промовисати здрав живот, али и породичне вредности. У сарадњи са Министарством туризма, трговине и телекомуникација, на конкурсу за доделу субвенција за развој туристичких потенцијала добијена су средства за реализацију пројекта изградње трим-стазе са тартан подлогом у близини кружног тока на Ади Циганлији, а вредност пројекта је 15 милиона динара – рекао је Радојичић. 

Осим тога, он је додао да ће бити реализован пројекат измештања улазне рампе унутар Аде Циганлије за 105 метара и проширења улазних и излазних капацитета, чиме ће умногоме бити умањене гужве. 

– Реконструисана рампа имаће три улазне и две излазне траке, чиме ће проток саобраћаја бити значајно бржи. Такође ће бити обављена реконструкција и санација игралишта за фудбал. Тај пројекат је вредан 7,2 милиона динара, од којих је шест милиона обезбедило Министарство државне управе и локалне самоуправе, а остатак Град Београд. Желимо такође да обезбедимо исте услове за све посетиоце, укључујући и људе са посебним потребама. Посебно ми је важно што се прави дечје игралиште прилагођено деци са посебним потребама, а тај пројекат се ради у сарадњи са УНИЦЕФ-ом – додао је Радојичић. 

Градоначелник је истакао да је у плану и реконструкција кружног тока како би се омогућио бољи проток возила, као и изградња фонтане. 

– Коначно, планира се и изградња плутајућег монтажног објекта на води – плутајућег дока као нове туристичке атркације и једног од препознатљивих симбола Аде Циганлије, који ће служити за одмор, релаксацију и фотографисање посетилаца – закључио је Радојичић. 

Директор ЈП „Ада Циганлија” Роберт Ђукић захвалио је градоначелнику на посети и улагањима које град реализује и нагласио да је проширење улазно-изалзне рампе изузетно значајно не само за Аду Циганлију већ и за Радничку улицу, у којој се стварају гужве делом и због споријег уласка возила у комплекс Аде Циганлије. Ђукић је додао да би у будућности требало да се ради и на проширењу Макишког пута, како би се смањиле саобраћајне гужве са Макишке стране.