уторак, 10. септембар 2019.

Потписани уговори о додели средстава за суфинансирање програма и пројеката за унапређење туризма Београда

Секретар за привреду Милинко Величковић потписао је данас 23 уговора о додели средстава за суфинансирање програма и пројеката за унапређење туризма града Београда. За ту намену ове године опредељено је 20 милиона динара, а како је најавио Величковић, наредне године ће из буџета Града Београда за ову сврху бити издвојено 30 милиона динара.

– Циљ овог конкурса је развој туризма Београда, а пораст броја манифестација значајан је за развој ове привредне гране. Ове године је много њих конкурисало јер је интересовање велико. Нажалост, сви нису могли да добију ова средства, али наредне године из буџета града ћемо за ову намену определити 30 милиона динара – нагласио је Величковић.

Он је подсетио да су програми субвенција за подршку конгреса, манифестација, изложби у туризму почели 2015. године и то са „симболичних пет милиона динара када смо подржали 12 пројеката”.

– Београд је туристичко место прве категорије, привлачно за стране туристе, али и домаће. Према званичним подацима Завода за статистику, у првих седам месеци ове године бележимо раст броја туриста од шест одсто у односу на исти период прошле године. Од тога су 83 процента страни, а 17 одсто домаћи туристи – навео је Величковић и додао да је забележен и пораст броја ноћења за шест процената за првих седам месеци. 

Према његовим речима, ово повећање се бележи у континуитету годинама уназад јер је Београд туризам позиционирао врло високо на укупној лестивици развоја привреде.

– Туризам је најозбиљнија привредна грана, врло значајна за развој Београда. Тако је већина инфраструктурних пројеката у граду у сврху развоја туризма – закључио је Величковић.