четвртак, 12. септембар 2019.

Недеља руског дечјег филма од 16. до 18. септембра

Недеља руског дечјег филма „Бајке детињства” одржава се трећи пут у Београду захваљујући сарадњи Града Београда са руском компанијом „Вифсаида” (Москва) и Међународним фондом јединства православних народа, а у извршној продукцији Омладинског позоришта „Дадов” од 16. до 18. септембра.

Недеља руског филма за децу под називом „Бајке детињства” има за циљ да се српска публика упозна са играним, документарним и анимираним филмовима, који су снимљени у руским студијима за децу и омладину. Сви представљени филмови носе тематику традиционалних породичних вредности и очувања духовне традиције словенских народа. Недеља филма има за циљ да упозна грађане Србије са елементима традиционалне руске културе, руским језиком и руском књижевношћу, са нагласком на поштовање и очување националне и светске културне баштине, на развој и поштовање културне, језичке и узрасне равноправности, толеранције и уважавање различитости.

Свечано отварање фестивала одржаће се 16. септембра са почетком у 11 часова у просторијама Омладинског позоришта „Дадов”.

Ове године организатори ће представити програм савремених играних филмова као што су „Мали војник”, Викторије Фанасјутине, којим ће бити отворена Недеља филма, затим „Са подножја брда”, Јане Пољаруш, Тамаре Цоцорије и Константина Кутуева и „Острво за поправљање”, новосибирских аутора Дениса Вјазникова и Ане Протоковило. Специјални програм посвећен двадесетогодишњици Савезне државе Русије и Белорусије припремљен је заједно са филмским студиом „Белорусија филм”, а представиће га режисер играног и анимираног филма, сценариста, драматург, лауреат и добитник диплома са међународних и националних конкурса у области филма, музике и литературе Елена Турова.

Гости Недеље филма ове године ће бити филмски продуцент Алекасндар Голутва, заменик министра културе Новосибирске области Ирина Кузаева, аутори филмова Денис Вјазников и Јана Пољаруш, музички дует „FX” (Ана Каркач и Евгенија Андрејкина), директор „Новосибирск киновидеопројекције” Марија Лендова и други.

Специјални догађај Недеље филма је традиционална презентација међународног културног пројекта „Мулт-Мост”, у чијој реализацији су учествовала српска и руска деца, стварајући самосталне анимиране филмове.

Бесплатне пројекције филмова организоване су у сарадњи са општинама Врачар, Савски венац, Палилула, Вождовац и Раковица, као и са културним центрима ЦК „Влада Дивљан”, УВЦ „Шумице”, ЦК „Раковица” и Омладинским позориштем „Дадов” у руских филмова за децу.

У оквиру посете, гости из Москве ће такође посетити Народни музеј у Београду, Музеј Николе Тесле и обићи Београд туристичким аутобусом у оквиру сарадње са Туристичком организацијом Београда. 

За све додатне информације суграђани могу контактирати са уредником програма Марком Челебићем путем телефона 063/241-971 или мејла: marko.celebic@dadov.rs, као и са Владимиром Мијовићем, директором Омладинског позоришта „Дадов”, путем телефона 063/239-803 или мејла: vladimir.mijovic@dadov.rs.