среда, 18. септембар 2019.

Озелењавањем Београда дајемо допринос очувању планете Земље

На територији Београда сваке године посадимо више од 5.000 стабала, а наш план је да 25 одсто  града буде покривено шумом и зеленим површинама, изјавио је гостујући на телевизији Хепи члан Градског већа Драгомир Петронијевић.

– Већ смо кренули за процесом озелењавања и за један прценат смо повећали зелене површине у Београду, те је сада покривеност зеленим површинама 15 процената. То је дуготрајан процес, а ми као једна микро средина на глобалном нивоу желимо да дамо допринос очувању планете Земље. То чинимо пошумљавањем, садњом дрвећа, али и едукацијом најмлађих – истакао је Петронијевић.

Због тога крећемо са пројектом „Дрво генерације” у свим основним школама, навео је Петронијевић и додао, да ће сви прваци од 15. октобра, када је време за садњу, посадити своје дрво. 

– Прваци ће своје дрво чувати осам година, цела генерација. Они ће имати перманентну едукацију о екологији и заштити животне средине. Желимо да прваке едукујемо о заштит животне средине и из године у годину желимо да настављамо овај пројекат. Када више у школама не буде места направићемо парк, шуму где ће они имати своје дрво и имати сличан или исти програм – појаснио је Петронијевић и додао да је Град Београд донео план озељењавања и зелених зона у Београду.

Желимо, додао је Петронијевић, да не долазимо у ситуациу са запрљаним каналима као што је то био случај у Овчи, Борчи и Крњачи.

– Сада чистимо те канале, све то добро иде, а радови ће трајати девет месеци као што смо и најавили. Ти канали деценијама нису чишћени, на појединим местима су преграђени, а ми сада радимо тај посао како треба. У марту наредне године у том подручју креће изградња канализационе мреже, а за који дан се расписује тендер за избор извођача – рекао је Петронијевић.

Како је навео, до сада је урађено много тога у Београду, „новца има и улажемо га да би побољшали живот грађана”.

– Наш посао је да обезбедимо довољно новца у буџету, већ имамо преко милијарду евра, а сада су и веће плате, запосленост, незапосленост је испод десет процената, што се никада није десило у Београду – закључио је Петронијевић.