среда, 18. септембар 2019.

Отворен 53. Битеф фестивал под слоганом „Почнимо љубав из почетка”

Градски секретар за културу Иван Карл присуствовао је отварању 53. Битефа у Народном позоришту, где је одиграна представа „Орест у Мосулу”. Фестивал који ће трајати десет дана отворила је специјална гошћа кореографкиња Констанца Макрас.

Карл је нагласио да је Битеф један од стубова српске и београдске фестивалске позоришне сцене и да за разлику од других фестивала он има извозну црту.

–Битеф сија на светској позорници театарских фестивала, тако да оне представе које се прикажу на Битефу имају загарантовану узлазну путању у свету – рекао је градски секретар.

Он је напоменуо да одбор фестивала, као и Битеф театра раде одличан посао и на најбољи могући начин настављају оно што је њихова суштина од оснивања.

–Они настављају оно што је покренула Мира Траиловић и показују снагу широм света. Фестивал се добро котира у Европи и свету и много значи за пласман наше позоришне сцене – рекао је Карл додајући да је овогишњи програм разнолик.

Према његовим речима подједнаку важност имају и представе из иностранства које чине да београдска публика има могућност да види све релевантне трендове са међународне позоришне сцене.

Констанца Макрас је на отварању захвалила Битефу на гостопримству и части и напоменула да је Битеф важан и због тога што оставља простор да се скрене пажња на важне догађаје и проблеме из савременог живота.

–Овакви фестивали пружају прилику разним гласовима да се чују. Кроз политичку коректност желимо да пренесемо важне поруке и да оставимо утисак – рекла је Макрас и подсетила присутне да је 2008. године учестовала на Битефу.

Овогодишњи 53. Битеф окупио је велики број уметника из иностранства, а укупно ће за десет дана бити одиграно 12 представа из читавог света. Наредних неколико дана програм ће се играти на неколико локација у центру града, а затим ће се од 22. до краја фестивала 26. септембра играти у Луци Београд. Појам „заједница” је кључан за овогодишњи фестивал, а слоган је „Почнимо љубав из почетка”.  

На отварању био је присутан велики број људи из јавног и културног живота земље.