субота, 21. септембар 2019.

Отривена спомен-плоча доктору Браниславу Радованчевићу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и професор на Тексас харт институту Бад Фрејжер открили су данас спомен-плочу доктору Браниславу Радованчевићу у Мишарској улици на Врачару.

Догађају су присуствовали и заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић, председник општине Врачар Милан Недељковић, помоћница директора за медицинска питања Института за кардиоваскуларне болести Дедиње Александра Николић, брат доктора Радованчевића, Рајко Радованчевић и велики број лекара из Србије и Америке. 

Весић је рекао да Београд негује културу сећања, те да се то не ради само када су у питању генерали и политичари, већ и глумци, уметници, писци, лекари, сви они који су допринели да се наше друштво развија.

– Професор доктор Бранислав Радованчевић је један од наших најзначајнијих лекара. Он је своју светску славу стекао у Хјустону, а данас је лепа прилика да му се одужимо и да га се сећамо. Кажу да човек два пута умире, први пут када умре физички, а други пут када га људи забораве. Сасвим је сигурно да се Београд од данас сећа професора Радованчевића и он ће сигурно бити, као што и јесте, инспирација многима, посебно онима који се одлуче да се баве медицином – истакао је Весић.

Он је захвалио колегама професора Радованчевића који су дошли из иностранства и додао да су они својим доласком показали, какво је он поштовање имао у свету. 

– На овај начин се види да наши људи могу да направе светску каријеру и да буду поштовани не само у Србији већ и у свету – казао је Весић.
Милан Недељковић је рекао да је плоча постављена на згради у којој је професор Радованчевић живео до 1986. године, након чега је отишао у Хјустон.

– У Хјустону је учио, радио и помагао свом народу. Одржавање 12. форума срчане слабости у Београду учинило је да многи одржавају сећање на тако великог човека и доктора, који је оставио трага у Србији и Америци – навео је Недељковић.

Професор Фрејжер је рекао да је Бранислав Радованчевић био диван човек и захвалио Граду Београду на томе што су му постављањем спомен-плоче одали част. Он је присетивши се заједничког рада са професором Радованчевићем рекао да је њихов тим обавио 78 трансплатација срца у једној години, што је био рекор у Америци.