уторак, 8. октобар 2019.

ГСП наплатило 1,46 милиона евра пенала од „Хајгера” иако је кашњење објективно

Генерални директор ГСП „Београд” Радиша Момчиловић обратио се јавности поводом саопштења кинске компаније „Хајгер” („Higher”) и извињења Београђанима које су упутили јер нису на време испоручили нове аутобусе.

– Данас је истекао рок за испоруку нових 174 аутобуса кинеске компаније „Хајгер” („Higher”) за ГСП „Београд”. Испоручен је први лот аутобуса, а од добављача смо обавештени да ће испорука осталих аутобуса каснити због застоја у производњи мотора за европско тржиште. До кашњења је дошло због примене најновијих еколошких стандарда у производњи аутомобилских мотора у Европској унији по којима сви мотори морају да имају ознаку „ЕУРО 6 степ Д” од 1. септембра ове године. Услед те промене, кинески произвођач није имао довољно нових мотора по стандардима ЕУ да угради у аутобусе и зато испорука касни – навео је Момчиловић.

Он је додао да „иако разумемо објективне разлоге због којих је дошло до кашњења са испоруком, ГСП ће приступити примени одредби уговора и наплатиће пенале за све неиспоручене аутобусе у предвиђеном року”. 

– Први лот аутобуса је испоручен, али ће ГСП извршити наплату пенала у износу од 1,46 милиона евра за остатак аутобуса који нису испоручени у предвиђеном року. Данас сам дао налог да се активира банкарска гаранција и наплате пенали. Моја обавеза је да штитим интересе ГСП и Града Београда, а у уговору јасно стоји да се пенали наплаћују ако се закасни са испоруком аутобуса. Надамо се да ће се производња мотора за аутобусе стабилизовати и да из ових разлога неће долазити до оваквих кашњењења у будућности, те да ћемо нове аутобусе, свих 174 имати на улицама до 30. новембра ове године како је компанија „Хајгер” обећала – истакао је Радиша Момчиловић, директор Градског саобраћајног предузећа „Београд”.