недеља, 20. октобар 2019.

Весић: Спомен-обележје црвеноармејцима на Тргу републике у знак сећања на заједничку победу у Другом светском рату

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић, заједно са руским амбасадором Александром Боцан Харченком и замеником министра иностраних послова Русије Александром Грушковим, присуствовали су данас свечаном откривању Спомен-обележја црвеноармејцима на Тргу републике. 

Како је том приликом подсетио Весић, на данашњи дан Београд, заједно са руским пријатељима, обележава 75 година од ослобођења у Другом светском рату.

– За ту велику победу животе је дало 940 црвеноармејаца и скоро три хиљаде припадника Народноослободилачке војске. Сећамо се свих њих и тешко стечене слободе. Њихове жртве нас опомињу да слободу љубоморно треба да чувамо и да пазимо да је никада више не изгубимо. Не постоји ништа горе нити теже од ропства – рекао је Весић.

Он је оценио да је ослобођење Београда заједничка победа нас и Руса. 

– Приликом реконструкције Трга републике предвидели смо постављање обележја на месту где се од 1944. до 1954. налазило гробље црвеноармејаца, да би потом тела била пренета на гробље ослободилаца, где почивају заједно са својом браћом партизанима са којима су заједно бранили Београд. Ово обележје ће грађане подсећати на те велике дане и заједничку победу – истакао је Весић. 

Амбасадор Русије Александар Боцан Харченко је указао на посебност данашњег дана, честитајући српском народу на победи коју су заједно извојевали са Русима.

 – На овом тргу биле су најтеже борбе. Резултат, између осталог, и тих борби јесте ослобађање Београда и враћање слободарске традиције. Спомен-плоча је још једно обележје наше заједничке борбе и чуваће сећање на наше хероје. Истовремено, то је и подстицај за будућност и супротстављање фалсификовању и ревизији историје  – рекао је Боцан Харченко.

Он се осврнуо на јучерашњу посету премијера Русије Србији и захвалио председнику Србије на организацији тог догађаја.

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић. На Тргу републике предстоји концерт ансамбла „Александров”, а „Дадов” је за ову прилику, заједно са Историјским архивом и Музејом града Београда, организовао изложбу фотографија под називом „Ратници, грађани, грађанке – смешак”.