недеља, 20. октобар 2019.

Горан Весић: Меморијални дефиле у част свих који су дали животе у ослобађању Београда

Град Београд, шесту годину заредом, с поносом организује меморијални дефиле „Марш победника”, сећајући се тако свих оних који су дали своје животе у ослобађању Београда у Другом светском рату, рекао је данас заменик градоначелника Горан Весић. 

У колони која се кретала од Теразија до Палате „Албанија” били су представници Града Београда, Министарства одбране, СУБНОР-а и бројни грађани.

Заменик градоначелника подсетио је на обнављање обележавања ослобођења Београда у Другом светском рату од 2014. године, наводећи да је одлуком Скупштине Града Београда ове године озваничена манифестација „Дани победе”, којом су обједињени датуми ослобођења главног града у два светска рата.

– Подсећамо се догађаја из наше историје јер сећањем на оне који су дали животе указујемо на то колико је важна слобода и колико треба да је чувамо. Посебност обележавања „Дана слободе” јесте то што је у школама један час посвећен важним датумима наше историје, 20. октобру и 1. новембру, како би деца научила шта се све дешавало у прошлости и какве смо све жртве дали да бисмо данас били слободни – навео је Весић.

Током дефилеа, са војног камиона пуштена је радио-драма „Слободни Београд” по тексту Милована Витезовића. У име Града Београда, догађају су, између осталих, присуствовали и заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, главни урбаниста Марко Стојчић и члан Градског већа Фадиљ Еминовић. 

У склопу обележавања 75 година од ослобођења Београда, на Тргу републике је након меморијалног дефилеа одржан концерт ансамбла „Александров”.