четвртак, 7. новембар 2019.

Никодијевић: Сви грађани Београда морају имати једнако добре домове здравља

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић обишао је здравствену станицу у Врчину која је реконструисана у циљу њене боље енергетске ефикасности.

Присуствовали су градска секретарка за здравство Вера Дражић, секретар за управу Никола Прелевић, подсекретар за енергетику Милан Вулевић, подсекретар за образовање Игор Раичевић и директор Дома здравља Гроцке Небојша Благојевић.

Никодијевић је истако да је ова здравствена станица до пре пет година била у лошем стању и пред рушењем, а да данас пружа квалитетну здравствену заштину за 10.000 корисника из Врчина.

– Морамо бити поносни на ово што смо урадили и дугујем захвалност градској секретарки за здравство Вери Дражић и директору Дома здравља у Гроцкој Небојши Благојевићу, који су пружили напор да овај објекат добије репрезентативни изглед – рекао је он.

Према његовим речима, у последње четири године се у овај објекат непрекидно улагало, јер је био у веома лошем стању.

– Потпуно је замењена столарија, постављена је нова санитарија и кров. Грејање заиста веома добро функционише, а најважније је да је добра медицинска услуга. Људи у свим деловима града заслужују квалитетну здравствену заштиту и драго ми је да је и овде она на високом нивоу – нагласио је председник Скупштине града и додао да није важно да ли су у питању становници Врачара или Врчина, јер сви подједнако заслужују добре услове.

Он је навео да је политика Града Београда да равномерно по читавом граду улаже у домове здравља и здравствене станице.

– Ова здравствена станица, поред тога што има 10.000 картона пацијената, има и преко 1.700 картона деце. У овом објекту је и нова просторија педијатрије и морам да приметим да је одлично опремљена. Толико је овде деце пријављено, да је педијатријска служба ангажована у две смене. Здравствена станица ради свих седам дана у недељи у две смене, а ноћу има хитну медицинску службу – прецизирао је Никодијевцић и додао да је то начин функционисања здравствене заштите каквом се тежи у свим крајевима и насељима Београда.

Председник Скупштине Града Београда рекао је да Секретаријат за здравство континуирано улаже у све домове здравља на територији престонице. 

– У Дом здравља Гроцка уложено је 210 милиона динара у прошлој години, од чега је велики део новца потрошен на тужбе „Велефарма” из 2007. године. Тада је покраден новац грађана, који ми данас морамо да враћамо, јер се неко неодговорно односио према новцу. Овај дом здравља је имао великих проблема и блокаде због тужби ове фирме, али, што из сопствених прихода, што од помоћи Секретаријата за здравство успео је да врати дуговања, тако да није довео у питање квалитет здравствене заштите ове општине – рекао је Никодијевић.

Говорећи о реконструисању здравствених станица. Никодијевић је најавио нови пројекат Града Београда – обнављање здравствене станице у Винчи, чија зграда ће бити срушена у току ове године, а у току следеће саграђена нова.

– Верујем да ћемо ускоро широм Београда имати овако уређене здравствене станице, које ће одлично функционисати – закључио је Никодијевић.