четвртак, 7. новембар 2019.

Весић: Важно је да деца од првог разреда науче да одвајају отпад

Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас у Основној школи „Павле Савић” на Миријеву почетку акције „Рециклосауруси”, која за циљ има подизање свести код деце за сепарацијом и рециклажом отпада. 

Догађају су присуствовли директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић, председник општине Звездара Милош Игњатовић и директор ОШ „Павле Савић” Милан Крстић, као и ученици првих разреда.  

Весић је подсетио да је нова акција ЈКП „Градска чистоћа” кренула из највеће школе на територији Београда, која има око 1.900 ученика. Такође, и из школе која је у целој Србији уписала највише ђака првака, тачније њих 310 у 11 оделења, прецизирао је Весић.  

Он је подсетио да је нова акција под називом „Рециклосауруси” намењена деци, пре свега првацима. 

– У оквиру прве фазе пројекта, у 30 школа на територији општина Звездрара и Врачар биће постављене канте за сепарацију и касније рециклирање отпада. Циљ је да деца од првог разреда уче да одвајају папирни, метални, стаклени и друге врсте отпада – указао је заменик градоначелника. 

Он је истакао да ће тај отпад преузимати „Градска чистоћа”, која ће заузврат плаћати школама ту услугу, од чега ће школе куповати наставна учила и друге неопходне ствари. 

– Најважније је да ћемо овом акцијом и представом, које је припремило наше предузеће „Градска чистоћа”, омогућити деци да науче колико је важно чувати животну средину, колико је важно одвајати отпад и колико је важно рециклирати отпад – навео је Весић.

Он је подсетио да се у Србији рециклира свега три процента отпада. 

– То је јако мало и посао је Града Београда и „Градске чистоће” да тога буде много више. У овом тренутку на територији града има 171 контејнер на 57 локација које се баве рециклажом. Циљ је да у будућности поставимо додатних 57 рециклажних острва – закључио је заменик градоначелника. 

Директор ЈКП „Градска чистоћа” Марко Попадић поновио је да се тренутно овај програм спроводи у основним школама у општинама Звездара и Врачар, и најавио да ће до почетка следеће године заживети у свих осам београдских општина на којима послује то предузеће. 

– Веома је важно да пошаљемо поруку колико је рециклажа отпада битна за очување животне средине. На крају школске године, најуспешније школе у сепарацији отпада добиће вредне награде са титулом „Нај еко-школа у граду” – истакао је Попадић.