уторак, 12. новембар 2019.

Градоначелник на изложби „Српски краљевски портрети” две династије у Дому Јеврема Грујића

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је отварању изложбе „Српски краљевски портрети” у Дому Јеврема Грујића, где су по први пут обједињени портрети српских владара династија Обреновић и Карађорђевић. 

Изложбу је отворио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, а присуствовали су и кнегиња Јелисавета Карађорђевић, представници музеја из Србије који су сарађивали на овој изложби и представници Дома Јеврема Грујића.

Градоначелник је истакао да су вечерас историја, уметност и традиција на једном месту, а сви ми на заједничком задатку да покажемо да их ценимо.

–На изложби видимо најлепше портрете славних српских династија, које иако су владале у различитим периодима и у различитим околностима, учиниле су Србију поносном, отвореном ка истоку и западу, отворену ка новим идејама и савременој уметности – рекао је Радојичић.

Он је подсетио да је династија Обреновић владала у 19. веку, а династија Карађорђевић у првој половини 20. века, као и да је свака на свој начин дала допринос нашој уметности и култури.

–Подсетићемо се да је кнез Михаило Обреновић отворио многе културне институције, музеје и Народно позориште. Иако су владари династије Карађорђевића игром судбине водили наш народ у турбулентном периоду, кроз два балканска и два светска рата, српску војску су у Првом светском рату водили путем слободе и препознавали су значај културе и уметности – навео је Радојичић.

Говорећи о изложби „Српски краљевски портрети” Радојичић је рекао да се вечерас кроз дела Паје Јовановића, Милене Павловић Барили, Уроша Предића и других српских познатих сликара обједињују две династије и два периода, као и да се шаљу поруке да смо им увек захвални, јер су поставили темеље српске уметности и српске културе.

–Шаљемо поруку и да у историји има места за све, а посебно за добра дела. Важно је то имати на уму и посветити живот томе. Дивно је када вас људи и историја памте по њима, а често нас историјске прилике и дешавања стављају у такве оквире да то није лако. За време обе династије када није било лако учињена су многа добра дела и желим да се и тога сетимо – поручио је он.

Градоначелник је нагласио и да се вечерас подсећамо дивне,  угледне и дипломатске породице и дома, који је споменик српске државе.

–Овај дом чува 600 експоната, отворен је пре пет година и до сада га је посетило више од 70.000 људи што значи да Београд има потребу за оваквим институцијама и оваквим музејима. Захваљујем се потомцима породице Грујић – Лазару Шећеровићу и Александру Цонићу који воде Дом Јеврема Грујића и желе да допринесу да Београд буде културно на високом нивоу –  поручио је он и додао да је важно да се у овој културној институцији одржавају занимљиви и квалитетни садржаји.

Радојичић је истакао да је Јеврем Грујић желео да његов дом буде посебан, а и у оно време било је занимљиво и несвакидашње здање.

–Верујем да ова изложба доприноси  остваривању његове жеље. Аутентичност овог простора и садржаја допринеће да овај музеј још много година краси Београд – закључио је градоначелник.

Министар Вукосављевић је рекао да је ова изложба веома важна јер представља значајна сликарска дела која говоре о узбураканој српској историји и српској историји културе.

–Сигуран сам да ће Дом Јеврема Грујића и у будућности наставити да води важну културну политику. Надам се да ће бити велико интересовање за овом јединственом изложбом и да ће доћи сви из целе Србије да виде себе у огледалу, да виде наш испреплетани историјски ДНК, чије ланце чине личности Ђорђе Петровић Карађорђе и Милош Обреновић – рекао је Вукосављевић и додао да су они језгро и срце нововековног идентитета и онога што смо ми данас.     

Изложба „Српски краљевски портрети” рађена је у сарадњи Дома Јеврема Грујића и седам најрепрезентативнијих музејских и галеријских установа из Србије. Сликарска дела су позајмљена из Народног музеја, Музеја Града Београда, Историјског музеја Србије, Галерије Матице српске, Народног музеја Панчево, Музеја рудничко-таковског краја, Галерије Милене Павловић Барили.