четвртак, 14. новембар 2019.

Радојичић на Светски дан дијабетеса: Превенцијом против болести савременог човека

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас Саветовалиште за дијабетес које функционише у оквиру Дома здравља „Земун” и важи за једно од најбољих у Србији. На Светски дан борбе против дијабетеса, Радојичић је поручио да је у питању болест савременог доба од које највише пати становништво у великим градовима.  

Дом здравља „Земун” са градоначелником су обишли секретарка за здравство Вера Дражић и председник општине Земун Дејан Матић. 

Градоначелник је нагласио да је превенција код оваквих болести најважнија и додао да у том смеру морамо да делујемо. 

– Данас је Светски дан борбе против дијабетеса, који се обележава у 160 земаља света. Важно је да се дијабетес схвата као болест савременог света, да се скреће пажња и подиже ниво свести код људи, како би превенцијом могли да смање ризик од настанка болести. У Дому здравља „Земун” можемо да видимо одличан пример добро организованог саветовалишта за дијабетес. Имао сам прилику да разговарам са лекарима, особљем, али и задовољним пацијентима. Свест о важности превенције подиже се и одржавањем радионица и предавања. Посебно је алармантно да и деца све чешће имају проблем са дијабетесом, а главни узроци су, као и код одраслих, лоша исхрана и недовољна физичка активност. Као градоначелника и дечијег хирурга тај сегмент ме посебно интересује, јер морамо да развијамо Београд и читаво друштво на начин који ће резултирати смањењем појаве дијабетеса код деце – рекао је Радојичић. 

Према подацима Светске здравствене организације, градоначелник је истакао да око 10 одсто становништва у великим градовима има проблем са овом болешћу. 

– У Србији више од 700 хиљада људи има дијабетес, а сваки четврти живи у Београду. Са овим проблемом се посебно сусрећу велики градови у којима око 10 одсто становништва има дијабетес, а више од 15 одсто је гојазно. То је разлог зашто су се европски, светски градови удружили у борби против дијабетеса пројектом „Градови који мењају дијабетес”. Подаци указују да се тренд повећања броја становника у градовима неће мењати, па процене говоре да би у наредних 10 до 15 година проценат људи који болују од шећерне болести могао да се повећа за додатних пет, односно на 15 одсто. Град Београд ће у савезу са светским градовима водити рачуна о урбаном развоју Београда, дизању свести нашег становништва о проблему дијабетеса, како га спречити и како смањити тенденцију раста. Развој великих градова данас би морао да се одвија у правцу смањења ризика од појаве дијабетеса. Желимо да се Београд развија на тај начин да људи могу да остваре свој потпуни здравствени капацитет – рекао је Радојичић. 

Он је додао да жели да Београд буде град у којем ће људи имати максималну могућност да воде рачуна о себи и сопственом здрављу. 

– Сваки минут физичке активности смањује ризик од појаве болести и због тога су се многи велики градови одлучили за „тактику” прављења пешачких зона. Пешачење је један од начина превенције дијабетеса и сигурно је да у великим градовима представља основу борбе против ове болести – закључио је градоначелник. 

Председник општине Дејан Матић рекао је да Земун спроводи одговорну политику која је усмерена ка добробити сваког грађанина. 

– Данас, на Светски дан борбе против дијабетеса, обилазимо Дом здравља „Земун” где смо се заједно са градоначелником уверили да Саветовалиште за дијабетес функционише на најбољи могући начин. Сваки појединац мора да пронађе време и начин да се посвети сопственом здрављу, јер је превенција у неким случајевима најбољи лек. У сарадњи са градом, али и републиком, трудимо се да суграђанима обезбедимо што већи број бесплатних прегледа током којих могу да добију адекватну слику свог здравственог стања. Прегледи се обављају у амбулантама у Угриновцима и Батајници, али и у Дому здравља „Земун”, где се сада налазимо – рекао је Матић. 

Вршилац дужности директора Дома здравља „Земун” Александра Цветковић нагласила је да су добри резултати овог саветовалишта резултат тимског рада комплетног особља.

– Трудимо се да будемо на располагању пацијентима за превенцију не само дијабетеса већ и свих других болести које се овде лече – рекла је Александра Цветковић и захвалила градоначелнику на посети.