понедељак, 2. децембар 2019.

Никодијевић угостио амбасадора Републике Кубе

Председник Скупштине града Никола Никодијевић угостио је данас у Старом двору амбасадора Републике Кубе у Србији Густава Триста дел Тода и захвалио на искреној добродошлици која им је приређена током боравка делегације Града Београда у Републици Куби поводом обележавања 500 година од оснивања Хаване.

Овај велики јубилеј за народ Кубе и становнике главног града привукао је значајан број највиших гостију из читавог света. Тим поводом на Куби је боравио и бивши председник Републике Француске Франсоа Оланд, као и краљ Шпаније Филипе VI, али и бројне делегације и градоначелници великих градова из читавог света.

Никодијевић је указао на велики значај сарадње између два главна града, посебно када је реч о култури, науци, медицини, образовању и спорту. 

– Писменост становништва веома је висока у односу на све земље Централне и Јужне Америке. Оно што је заједничко са нама јесте да су школе бесплатне, свима доступне и обавезне. Такође, сви видови здравствене заштите доступни су и на располагању како домаћем становништву тако и туристима, а медицински радници из Хаване раде и у Венецуели, Мексику и Боливији. Куба је земља са изванредном атмосфером, насмејаним људима, а важно је и да су сви пријатни према туристима – рекао је председник Скупштине града и додао да Град Београд очекује прилику да узврати гостопримство и на исти начин угости градоначелника Хаване.   

Никодијевић је истакао да градоначелник Хаване Реиналд Гарсија Сапата има визију будућности своје земље, идеје како да подстакне људе да покажу иницијативу и да је одлучан у намери да помогне развој предузетништва. 

– Развијање пријатељских односа између народа двеју земаља и њихових главних градова важно је због поспешивања културних веза и пословних контаката. Град Београд и Хавана радиће на промоцији и јачању сарадње, као и на повећању размене у области трговине, како би се подстакле обостране инвестиције и интензивирала привредна сарадња – рекао је Никодијевић и упутио иницијативу да се организује спортски камп током којег ће деца из Хаване доћи у посету Београду и склопити нова пријатељства.

Председник Скупштине града је овом приликом уручио писмо амбасадору Кубе Густаву Тристу дел Тоду у којем градоначелника Хаване Реиналда Гарсију Сапату позива у посету Београду.