среда, 11. децембар 2019.

Радојичић: Обележавањем празника Свете Луције захваљујемо шведским пријатељима

– Иза Србије и Шведске стоји више од 100 година дипломатских односа, а овом приликом желим да захвалим Шведској и шведском народу на подршци европском путу Србије – рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић испред Старог двора, где је уприличена прослава шведског празника Свете Луције.

Догађају је присуствовао амбасадор Шведске Јан Лундин, престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, као и бројни представници дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Француске и Данске Жан-Луј Фалкони и Андерс Кристијан Хогард, као и амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд.

Градоначелник је изразио велико задовољство што има прилику да вечерас свима који прослављају Свету Луцију честита празник.

– Вечерас се испред Старог двора симболично сусрећу два народа, две културе и две државе. На зидинама Старог двора, које са собом носе богату историју, имаћемо прилику да видимо дигиталну презентацију са мноштвом симбола везаних за овај празник. Једна од првих асоцијација на помен Шведске јесте да је то земља срећних људи, а као главне разлоге за то видим у њиховој умерености, одмерености, настојању да нико нема превише, а нико премало, што је у Шведској примењено на најбољи могући начин – рекао је Радојичић.

Он је истакао да би следеће асоцијације на Шведску за грађане Србије могле да буду успешне компаније попут „Волвоа” или „Икее”. Иза тог успеха, навео је Радојичић, стоји квалитет, рационалност и дуготрајност, што су карактеристике које би свака компанија требало да има. 

– У Србији послује више од 200 компанија из Шведске и желимо да их буде још више. За мене је Шведска такође симбол бриге о заштити животне средине, што је за Град Београд изузетно важна тема. Београд се кандидовао за „Зелену престоницу Европе”, титулу коју је Стокхолм понео 2010. године, и захваљујем амбасадору Лундину на разговорима које водимо на ту тему. Верујем да ће нам корисни савети помоћи да Београд успе у својим настојањима – додао је Радојичић.

Градоначелник је присутне подсетио да се вечерас навршава 58 година од дана када је наш књижевник Иво Андрић добио Нобелову награду у шведској престоници.

– Роман „На Дрини ћуприја” је наша световна библија и поносимо се тим признањем. Такође, веома смо поносни на пријатељство са Шведском и Швеђанима, којима није страно да упуте критику, али по правилу конструктивну и добронамерну. Швеђани знају шта је храброст и доношење тешких одлука у данашње време које карактерише моћ пропаганде. Доношење таквих одлука и снага чувања самосталности у томе представљају велико богатство. Празник Свете Луције симболизује светлост и милосрђе, односно вредности без којих човек не може да буде срећан. Симбол светлости у овом празнику може да се упореди са славском свећом у Србији, што симболично може да означи и мост пријатељства између наших земаља и народа – закључио је градоначелник.

Абмасадор Лундин захвалио је градоначелнику на лепим речима и, како је рекао, великој помоћи у организацији овог догађаја.

– Празник Свете Луције је свечаност светлости и наде који се симболично прославља у најтамније доба године. Ове године ћемо празник Свете Луције прославити дигитално, с обзиром на то да ћемо на зидинама Старог двора видети јединствену интерпретацију овог празника. Захваљујем градоначелнику Радојичићу и градском секретару за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарку Главашу на великој помоћи како би овај догађај био организован испред једног од најлепших здања у Београду. Посетиоци ће, осим пројекције, имати прилику да пробају шведске специјалитете који су повезани са Божићем, а то исто очекује и грађане Београда који се нађу у близини – рекао је Лундин.