четвртак, 12. децембар 2019.

Град Београд – прва локална самоуправа са штампачем на Брајевом писму

Град Београд је прва локална самоуправа која је набавила штампач на Брајевом писму, што ће бити од великог значаја за слепе и слабовиде особе, рекла је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић. Ово је пример успешне сарадње и инцијативе коју су грађани исказали, а која је сада реализована, навела је Станисављевићева на данашњем представљању у просторијама Секретаријата за социјалну заштиту. 

– Слепе и слабовиде особе од данас имају могућност да саме изаберу да ли документа и решења која издаје овај секретаријат желе штампане на Брајевом писму. Сви захтеви које је потребно приложити за остваривање одређеног права, такође ће бити одштампани на овом писму, што ће бити додатно олакшање за припремање потребне документације. Ово је наставак сарадње на унапређењу положаја особа са инвалидитетом на територији града Београда – казала је Станисављевићева.

Она је истакла да се штампач тренутно тестира, како би био спреман до 1. јануара 2020. године, када ће започети издавање решења на Брајевом писму.  

– Овакав штампач за сада има Градска управа, Секретаријат за социјалну заштиту, а планирали смо да у 2020. години опремимо и центре за социјални рад. Јасно је да је ова институција прва којој се обраћају слепа и слабовида лица, када им је потребно остваривање права из домена социјалне заштите – рекла је Наташа Станисављевић.

Председник Удружења „Слепе гледамо срцем” Бобан Величковић истакао је да је предност овог штампача то што слепи и слабовиди сада имају ибор.

– Наше удружење подржава овај пројекат локалне самоуправе и захвални смо Граду Београду. Од сада можемо да бирамо да ли решења желимо у писаној форми или на Брајевом писму. До сада смо морали да имамо пратиоца или смо зависили од помоћи људи у институцији у којој се нађемо, а сада ћемо моћи да самостално обављамо административне послове – рекао је Величковић, и нагласио да је ово изузетан корак за све слепе и слабовиде особе.