уторак, 31. децембар 2019.

Ауторски текст заменика градоначелника Горана Весића: Београд 2020.

„Визија без акције је сањарење”, каже јапанска пословица. Наши грађани знају да је тако јер су се многа обећања политичара у прошлости показала лажним. А обећавали су метро, град на води, улазак у Европску унију, акције од хиљаду евра…

Политика коју води председник Вучић је политика резултата и одржане речи. Данас је Србија земља фискалне и монетарне стабилности, земља у којој се отварају нове фабрике, земља у којој се градe стотине километара ауто-путева, земља чија је економија све снажнија и која остварује највећи привредни раст у региону, где се инвестиције мере милијардама евра годишње. Београд, који чини 41,1 одсто националног бруто домаћег производа земље, мотор је развоја Србије. Последњих пет година, у Београду je изграђено 5,5 милиона квадрата, чија је вредност већа од три и по милијарди евра. А пре само девет година, 2010. године, издато је грађевинских дозвола за свега 140 хиљада квадрата.

Данас је просечна плата у нашем граду око 600 евра, а пре само шест година износила је 465 евра. У Београду је незапослено 7,7 одсто грађана, док је 2012. године без посла био сваки четврти Београђанин, односно 25 одсто становника. Буџет Града Београда наредне године износиће 1,2 милијарде евра наспрам 565 милиона евра у 2013. години. Зато ми данас улажемо у инфраструктуру, канализациони систем, фабрике за прераду отпадних вода и спалионице отпада, јер елементарна егзистенција, незапосленост и борба за преживљање у Београду више нису тема.

Наш први циљ је да Београд наредне године постане још хуманији град, односно „град за људе”. Данас када се прича о загађености ваздуха, јасно је зашто већ пет година градимо пешачке зоне, реконструишемо паркове, зашто смо изградили и уредили преко три стотине игралишта, зашто смо само прошле године купили 244 нова аутобуса, а следеће године узимамо још 100 уместо старих возила која више загађују ваздух, зашто купујемо електричне аутобусе и нове тролејбусе, зашто планирамо ширење трамвајске мреже и БГ воза и зашто смо забранили употребу пластичних кеса. Сада и они који нас критикују ваљда разумеју зашто пошумљавамо Београд, градимо нове бициклистичке стазе и уводимо јавне бицикле.

Наш други циљ је да Београд постане регионални центар иновативног предузетништва. Зато ћемо кроз инфраструктуру и услове омогућити да у Београду буде још компанија попут „Нордеуса”, која је сама својим знањем, без икакве подршке, направила престижну српску компанију која не само да задржава наше образоване младе да остану у својој земљи већ и доводи стручњаке из целог света да своје запослење пронађу код нас. Имамо Научнотехнолошки парк Београд, гради се са кинеским партнерима научни парк у Борчи, а стара Шећерана и Термоелектрана „Снага и светлост” постаће нови центри развоја и науке.

Наш трећи циљ је даљи развој туризма и сектора услуга. Неће протећи много воде Дунавом и Савом, а зарађиваћемо милијарду евра годишње од туризма. Градиће се нови хотели, дупло више их је сада него 2010. године, а наш приход од туризма већи је од зараде неких земаља које имају море. Следеће године, наш приоритет је конгресни туризам, јер ту видимо прилику за већи број туриста и нове приходе.

Четврти циљ је наставак улагања у инфраструктуру, деценијама запуштену. Зато настављамо да сређујемо фасаде, реконструишемо улице, тргове, паркове, почињемо изградњу метроа, завршавамо магистрални прстен, развија се аеродром, ширићемо мрежу БГ воза…

То је Београд који остварује своје снове, који решава деценијске проблеме и који је регионална, културна и пословна престоница. Београд за све наше људе, наш град којим се поносимо. Београд 2020, наведено је у ауторском тексту заменика градоначелника Горана Весића за данашњи „Ало”.