понедељак, 13. јануар 2020.

Весић: Крај радова на тротоарима у Карађорђевој 31. јануара, улица добија потпуно нови изглед

Заменик градоначелника Београда Горан Весић одржао је данас састанак с представницима Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, као и извођачима радова на реконструкцији Карађорђеве улице. Састанку је присуствовао и градски урбаниста Марко Стојчић, као и в.д. директора Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић.

Весић је истакао да је тема састанка била динамика радова у Карађорђевој улици и нагласио да му је потврђено да ће до краја јануара бити завршени радови на реконструкцији тротоара на потезу од Бранковог моста до Великог степеништа. 

– Преостало је да се уради још око 2.000 квадратних метара тротоара. Дневно се заврши површина од неких 150 квадрата, што значи да не би требало да буде проблема са поменутим роком. На тај начин грађани ће поново моћи да користе тротоаре у овом делу Карађорђеве, а реконструкција улице ће бити окончана. Када је кеј у питању, радови су већ отпочели и рок за завршетак је 1. септембар. Део кеја од Бранковог моста до Бетон хале биће урађен, као и део кеја у непосредној близини Београда на води. Ти радови немају везе са саобраћајем и свакодневним животом људи, а грађанима ће од 1. септембра тај део обале бити на располагању и у потпуно новом руху – рекао је Весић. 

Он је подсетио на то да градски урбаниста свакодневно контролише радове, не само на овом већ и на другим градилиштима. 

– Овај део града ће после четири године добити у потпуности нови изглед. Разумем да људима сметају радови јер ометају њихову свакодневну рутину, али би свако требао да се сети како је Карађорђева улица изгледала пре четири године. Тада је Карађорђевом пролазио камионски саобраћај, ту је била и пруга, па је логично што нико није хтео да живи у тој улици. Такође, пре реконструкције тротоари су били широки можда само пола метра, колика је била и удаљеност коловоза од зграда. Данас нема камионског саобраћаја и пруге, направљени су широки тротоари на којима могу да буду баште или места за одмор, те ће ова улица постати „мирна” – додао је Весић. 

Према његовим речима, са десне стране улице, у смеру ка Калемегдану биће посађен нови дрворед од 17 стабала. 

– Карађорђева постаје улица у којој људи желе да живе, а подсећам да су пре две године обновљене све фасаде у овој улици. У последње четири године за ову улицу и грађане који овде живе урађено је више него у претходних 100 година. Нико се никада није сетио да реконструише ову улицу, а да притом умногоме побољша услове за живот Београђана који овде станују. Нама је то било важно, између осталог и због туриста који овде „силазе” са крузера и којима је Карађорђева први контакт с Београдом. Срећан сам што се посао полако завршава и што ћемо уређењем Карађорђеве улице туристима показати да је ово леп и уређен град – закључио је Весић. 

Главни градски урбаниста Марко Стојчић је подсетио да је до истека рока за завршетак радова преостало 18 дана.

– На тај начин улица ће бити комплетно реконструисана – од коловоза, преко тротоара, комплетне инфраструктуре и инсталација, све до омогућавања несметаног функционисања јавног градског превоза. Грађанима ће ускоро поново бити на располагању тротоари, али у потпуно другачијем окружењу него што је случај био раније. Реконструкцијом Карађорђеве овај простор добио је потпуну функционалност и потенцијал који својом позицијом има, а то је пре свега контакт са реком Савом и могућност развијања разних садржаја у објектима у близини. Очекујемо да ће по завршетку свих радова овај део града бити нови туристички потенцијал, будући да се овде налази пристаниште кроз које пролази велики број страних гостију. Радови се изводе квалитетно, желимо да све буде функционално, али и естетски прихватљиво. Захваљујем грађанима који су показали велико стрпљење за време радова, али сам сигуран да ће бити задовољни и да ће на крају видети шта је у суштини била наша идеја када смо кренули у реконструкцију. До краја јануара, уколико временски услови буду повољни, планира се садња новог дрвореда у улици, а биће настављена и реконструкција кеја. Очекује нас пресађивање одређеног броја стабала, али и садња великог броја нових садница. Све што је квалитетно од зеленила, како су стручњаци окарактерисали, на тај начин ће бити сачувано – рекао је Стојчић.