четвртак, 30. јануар 2020.

Радојичић: Нова школа у насељу Лештане биће спремна за 1. септембар

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас радове на изградњи основне школе у насељу Лештане. Радојичић је изразио задовољство због адекватне динамике извођења радова, а нова школа у насељу Лештане требала би да буде завршена до почетка школске године, у септембру текуће године.

– Презадовољан сам виђеним, јер радови теку по плану и рокови ће по свему судећи бити испоштовани. Један од разлога данашњег обиласка била је намера да исконтролишем ситуацију на терену. Наиме, у неком тренутку, након мониторинга мање-више свих великих радова у граду, морамо да закључимо који извођачи посао обављају квалитетно уз поштовање рокова, а који се не придржавају уговорених обавеза – нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, веома је важно да свој деци са територије Београда буду обезбеђени добри услови за школовање и одрастање. 

– Ако деца имају адекватне услове, и родитељи су мотивисанији да своју и будућност своје деце граде у Београду и Србији, уместо да размишљају о емиграцији – рекао је градоначелник Радојичић.

Он је додао да се ова школа налазила у неусловном монтажном објекту изграђеном 1979. године, а да је сада извесно да ће нова зграда бити завршена до почетка следеће школске године.
 
– Нова основна школа у насељу Лештане простираће се на 5.500 квадратних метара, а вредност радова је око 550 милиона динара. Школу ће похађати 1.500 малишана, а посао се реализује уз помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије. Објекте попут овог морамо да градимо у свим београдским општинама, јер је равномерни развој, како централних, тако и рубних општина, један од приоритета Града Београда. Требало би поменути да се тренутно ради на прикупљању документације за почетак изградње огранка Дома здравља Гроцка у Винчи, недалеко од ове школе, а план је да се са радовима започне у другој половини године. Осим тога, у плану је изградња још две здравствене станице у овој општини – навео је градоначелник. 

Када је нови објекат основне школе у насељу Лештане у питању, навео је Радојичић, наглашавам да се води рачуна о енергетској ефикасности, што је веома важно у време климатских промена и све веће потребе за очувањем и заштитом животне средине.  

– Да се у Гроцкој води рачуна о заштити животне средине говори и податак да компанија „Еко Гроцка”, настала кроз јавно-приватно партнерство, становништву константно дели канте за сепарацију отпада, што је веома важно јер подиже свест о важности рециклаже. Са грађанима сам имао пријатне разговоре о свему што још увек недостаје, али сам сигуран да ову општину, која има огромне потенцијале, очекује сјајна будућност – закључио је Радојичић и додао да би у наредном периоду на територији града требала да уследи реконструкција још 20 школа, што ће додатно унапредити образовни систем Београда.  

Председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић захвалила је градоначелнику на посети и рекла да Град, као и Секретаријат за образовање и дечју заштиту, посвећују пуно пажње општини на чијем је челу. 

– Град је подржао наше активности везане за рушење старог објекта основне школе у насељу Лештане, који заиста није пружао адекватне услове за школовање основаца из наше општине. Северни део наше општине, који се „наслања” на општину Звездара, нема тренд смањења броја становника и јасно је да ће нови објекат основне школе бити додатни потицај по том питању – рекла је Живадинка Аврамовић. 

Догађају је присуствовао секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.