четвртак, 26. март 2020.

Весић: Одлука о стављању Београда у карантин није донета, она зависи само од нас

Одлука о стављању Београда у карантин није донета, она је само крајња мера и зависи само од нас – Београђана. Уколико се будемо придржавали свих мера Владе Републике Србије и упутстава епидемиолога, до такве мере неће доћи, изјавио је за ТВ Пинк заменик градоначелника Београда Горан Весић, а путем линка је о истој мери говорио и градоначелник Ниша Дарко Булатовић. 

– Никада не можете бити довољно спремни за овакву ванредну ситуацију, и уколико таква одлука буде донета, сигурно ћемо је реализовати, као што смо урадили и све друго што је наложила Влада Републике Србије. Стављање једног града у карантин, поготово града од два милиона становника, веома је опсежна операција у којој не може да учествује само локална самоуправа већ и војска и полиција. То ће бити операција која захтева велики број људи и ми ћемо је као локална самоуправа спровести у сарадњи са другим државним органима – истакао је Весић.

Он је додао да већина Београђана веома поштује мере које прописује Влада Републике Србије, али је довољно да неколико људи не поштује, па да дисциплина свих осталих грађана једноставно „пада у воду”.

– У нашем граду сви грађани који имају преко 65 година, а то је око 400 хиљада грађана, већ се налазе у некој врсти карантина. Трудимо да путем волонтерских центара којих је 17 на територији Београда, делећи пакете које управо пакујемо у „Штарк арени”, будемо у сталном контакту с њима и помогнемо им – истакао је Весић.

Он је нагласио да је порука да Београд као највеће жариште треба да поштује сва упутства која дају епидемиолози и Влада Републике Србије. 

–  У том случају се надам да ћемо избећи сценарио у којем ће читав град бити у карантину. Уколико то буде морало да се спроведе како би се сачували животи људи, то ће и бити спроведено, јер нама је, како и председник Србије и Влада Србије сталнио истичу, најважније да спасемо људске животе – закључио је заменик градоначелника.