недеља, 3. мај 2020.

Jавни превоз ће се организовати фазно, у складу са епидемиолошком ситуацијом

На основу инструкције коју је усвојио Републички кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 и препорука за примену мера приликом рада јавног превоза у Београду у периоду трајања пандемије, јавни превоз ће се организовати фазно, у складу са епидемиолошком ситуацијом, изјавио је данас сектретар за јавни превоз Јовица Васиљевић.

Прва фаза, која почиње 8. маја, омогућава коришћење јавног превоза само запосленим лицима која правилно носе личну заштитну опрему – маску и рукавице, прецизирао је Васиљевић за Беоинфо.

– Улазак путника у возило биће могућ само на предњим вратима, док ће излазак путника бити на вратима обележеним за излаз, што ће на возилу бити обележено. Места за седење и стајање биће видно обележена у сваком возилу, што ће бити и максимални дозвољени број путника у возилу – навео је Васиљевић.

Он је додао да ће редар превозника, односно лице опредељено од стране превозника, водити рачуна у возилу да ли путници улазе правилно носећи личну заштитну опрему, вршиће проверу валидација картица за запослене, што ће уједно бити и доказ да је реч о запосленим лицима.

– Запослени свој статус доказују персонализованом А1 „бус-плус” картицом са уплаћеном претплатном картом за текући месец за одговарајући број зона, и у том случају не морају код себе да имају оверен радни налог. Путници који се определе за једнодневну, тродневну или петодневну карту, које ће такође бити омогућене, обавезни су да приликом уласка у возило уз валидацију карте покажу и радни налог за текући дан, издат од стране послодавца. Допуна месечне карте као и куповина једнодневне, тродневне и петодневне карте биће омогућена на киосцима широм Београда, на око 2.000 продајних места – навео је саговорник Беоинфа.

Како би се, према његовим речима, обезбедило спречавање ширења вируса COVID-19 и спроводиле препоруке надлежних органа, у случају да се путници не придржавају прописаних мера, као и у случају да у возилу нема места за нове путнике (ако су сва обележена места попуњена), возачима је дозвољено да у возило не приме путника. Такође, у случају потребе возачима је дозвољено да зауставе возило и обавесте надлежни оперативни-контролни центар, који ће одмах позвати Комуналну милицију или полицију ради интервенције.

– Ако путници примете да је у возилу већи број путника од дозвољеног, или да се неки путници не придржавају превентивних мера (не носе маску и рукавице), имаће могућност да такве случајеве пријаве телефоном на BEOKOM servis (Tel. 0800 110 011), при чему је потребно да пријаве број линије на којој се возе, ИД број возила, време и место уочене неправилности, како би биле предузете адекватне мере. Напомињем да су превозници у обавези да приликом јавног линијског превоза путника поступају по свим препорукама здравственог сектора, поштујући и одредбе Закона о здравственој заштити – указао је Васиљевић.

Битно је још једном поновити да ће грађани у периоду прве фазе увођења јавног линијског превоза путника, на киосцима у Београду моћи да допуне само месечне карте за запослена лица или да купе једнодневну, тродневну или петодневну карту. Све остале врсте карата и допуне карата за јавни превоз неће моћи да се купе све док је коришћење јавног превоза омогућено само запосленима, поновио је ресорни секретар.