среда, 20. мај 2020.

Почаст припадницима Гардијске бригаде и пацијентима страдалим у бомбардовању НАТО-а

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић положио је данас венац на спомен-обележје у КБЦ „Др Драгиша Мишовић” поводом Дана сећања на седморицу припадника Гардијске бригаде и троје пацијената погинулих у бомбардовању НАТО-а 1999. године.

Венце су положили министар одбране Александар Вулин, припданици Војске Србије и запослени у КБЦ „Др Драгиша Мишовић”.

Младеновић је подсетио да се пошта страдалима одаје већ 21 годину и да је сам тај чин био страшан.

– НАТО је бомбардовао различите циљеве, али када је погођена болница у центру града, свима нам је било јасно да је циљ заправо био да нас понизе и униште. У акцији коју су назвали „Милосрдни анђео” оштећени су и објекти хуманитарног карактера, што изнова изазива неверицу јер су тврдили да помажу некоме. Сећање на жртве порука је да се ово никада не понови никоме у свету – рекао је Младеновић.

Помоћник градоначелника нарочито је истакао херојство медицинских радника, како тада, тако и током актуелне епидемије. Због тога им је још једном изразио захвалност.

– Слобода и самосталност наше земље и нашег народа не може да се одузме. То никада не сме да се заборави – поручио је Младеновић.

Министар Вулин подсетио је да је пре 21 годину НАТО агресор извршио ратни злочин – убивши седморицу гардиста и три пацијента болнице „Др Драгиша Мишовић”.

– Пре 21 годину, без одлуке Савета безбедности и било каквог људског, политичког, разумног или неразмог оправдања, НАТО је бомбардовао СР Југославију и није бирао кога ће убити. Прошла је 21 година, а никада нисмо чули реч извини – указао је Вулин.

Он је додао да те настрадале људе више нико неће вратити, те бол њихових породица, као и нашег народа, нико никада неће моћи ублажити.

– Али једно људско извини би можда помогло да се бар другима не деси оно што се десило нама. Зато је Србија изабрала да се сећа, памти и не заборавља – закључио је министар одбране.