четвртак, 21. мај 2020.

Никодијевић: Седница Скупштине града 29. маја у Сава центру

Седница Скупштине Града Београда биће одржана у Сава центру 29. маја, најавио је председник Скупштине града Никола Никодијевић.

Како је прецизирао за ТВ Пинк, први пут у овом мандату седница неће бити одржана у здању на Тргу Николе Пашића, где се иначе одржава.

– Завод за јавно здравље одредио је мере које би требало да предузмемо како би седница протекла безбедно у време епидемије вируса корона. Они препоручују социјалну дистанцу од два метра, мање контаката, а сала на Тргу Николе Пашића не испуњава те услове. Зато смо због безбедности свих који присуствују седници донели одлуку да ћемо је одржати у Сава центру, 29. маја. Сава центар је градско јавно предузеће, ово је наш објекат, тако да ћемо бити у својој сали. У питању је конгресна сала, има све техничке могућности да седница може да прође у најбољем реду – појаснио је Никодијевић.

Према његовим речима, прва седница Скупштине града након укидања ванредног стања треба да потврди све одлуке које су донете у том периоду.

– Најважнија одлука је ребаланс буџета, који прати препоруке Министарства финансија. Ради се о смањењу расхода, јер заиста не знамо које ће крајње последице епидемије бити и колико ће бити смањење буџета. Придржавамо се препорука смањења од 20 одсто, тако да је буџет у овом тренутку 122,8 милијарди динара. Без обзира на смањење буџета, није планирано да се ускрати ниједно право које грађани имају. Одричемо се уговарања услуга, набавке нове ИТ опреме, а неке од инвестиција које су планиране за другу половину ове године померамо за наредну годину – нагласио је Никодијевић.

Како је додао, најважније инвестиције у комуналну и саобраћајну инфраструктуру, које су већ започете, настављају се, а рађене су и у време ванредног стања. Инвестиције које нису започете у првој половини године су одложене за другу половину године или за наредну годину.

Плате у јавним комуналним предузећима и управи, као и све принадлежности које грађанима припадају, као и обавезе Града према вртићима, остају на буџету Града и неће бити умањења.

– Ово је домаћинско пословање и праћење одлука Министарства финансија. Одложили смо наплату пореза на зараде, као и наплату за коришћење пословног простора, а што ће бити наплаћено до краја ове или током следеће године. Једноставно, само прераспоређујемо средства из буџета, а грађани немају разлога да брину – рекао је Никодијевић.

Говорећи о стању у београдским вртићима, председник Скупштине града је навео да се број деце у вртићима повећава из дана у дан, те је тако сада више од 7.000 деце у вртићима.

– Попуњеност капацитета вртића је 13 одсто и она ће се повећавати како буде расла привредна активност, а мере заштите се буду смањивале. Најважније је да је пријава за следећу годину електронским путем у протеклих месец и по дана прошла одлично и имамо 20.300 пријављених малишана – навео је он и додао да у градским вртићима има 12.700 места, уз додатно проширење капацитета и приватне вртиће који су у том систему.