четвртак, 21. мај 2020.

Усвојена иницијатива да парк на Савском кеју понесе име Диане Будисављевић

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда усвојила је на данашњој седници иницијативе да се на Савском кеју именује парк Диане Будисављевић, као и да централни парк на простору „Београда на води” понесе назив Савски парк. Такође, на данашњем заседању усвојене су и иницијативе да се подигну споменици Петру Николајевићу Молеру и Александру Дероку.

Заменик градоначелника Горан Весић у својству грађанина поднео је предлог да парк који се протеже од Бранковог моста до Бетон хале, где ће и бити подигнут споменик Диани Будисављевић, понесе име ове велике хероине и хуманитарке.

– Као што је свима познато, Диана Будисављевић, храбра Аустријанка, својим је пожртвовањем и несебичном љубављу према српском народу учинила нешто што Србија никада неће заборавити. Током Другог светског рата спасила је неколико хиљада српске деце из логора у Јасеновцу, односно више од 15 хиљада деце из логора смрти у Независној Држави Хрватској. Она не сме бити заборављена. Њена борба је била јединствена. Како ће споменик бити подигнут на Савском кеју, било би примерно и симболично да и парковска површина, на потезу од Бранковог моста до Бетон хале, понесе њено име – стоји у иницијативи.

Чланови Комисије усвојили су иницијативу да централни парк на простору „Београда на води”, уз Булевар Вудроа Вилсона и Николаја Кравцова, понесе име Савски парк.

– На предлог Службе главног урбанисте, Секретаријат за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, на Беоком порталу 11. децембра 2019. године објавио је анкету о имену новоизграђеног парка уз Булевар Вудроа Вилсона и Николаја Кравцова. У анкети, која је трајала до 11. маја ове године, највише предлога грађана било је да овај простор понесе име Савски парк – наведено је у образложењу.

Чланови Комисије усвојили су и предлоге да се у Београду подигну споменици првом председнику Народне канцеларије, војводи и сликару Петру Николајевићу Молеру и архитекти Александру Дероку.

– Као грађанин Београда, подносим иницијативу да се подигне споменик Петру Николајевићу Молеру, првом председнику Народне канцеларије, војводи и сликару, у парку у Молеровој улици на Врачару. Он је задужио српски народ, како мачем и пушком, тако и без њих. Својом енергијом и мудрошћу често је био духовни вођа народа, чинећи га храбрим у најтежим временима ратовања, беде и болести, у непрестаној тежњи за ослобођењем српског народа и српске државе, каква је Србија данас – објашњено је у иницијативи Горана Весића.

Главни урбаниста Марко Стојчић, заједно са замеником градоначелника Гораном Весићем, поднео је иницијативу и за подизање споменика знаменитом архитекти Александру Дероку, на платоу на углу Топличиног венца и Чубрине улице.

– Како се Дероко сматра једним од најзначајнијих архитеката Србије, мишљења смо да таква личност из наше историје архитектуре заслужује споменик и да овај простор буде посвећен њему, који је становао у непосредној близини, на Топличином венцу број 6 – наведено је у иницијативи.

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда усвојила је и захтев Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда да се Споменик лучком раднику, дело вајара Радете Станковића, који се налази на Савском кеју, због реконструкције овог кеја премести ближе главном степеништу, тако да буде на репрезентативнијој локацији.