четвртак, 21. мај 2020.

Никола Никодијевић примио амбасадора Индије

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић примио је данас у Старом двору амбасадора Републике Индије, његову екселенцију Субрата Батачарџија. Састанку је присуствовала и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.

Сходно блиским и пријатељским односима између Републике Србије и Републике Индије, а у склопу реализације Споразума о сарадњи у области културе и уметности, потписаног између две државе, амбасадор Батачарџи обавестио је председника Скупштине Града Београда Николу Никодијевића да је Амбасада Републике Индије покренула иницијативу да се у Београду постави биста великог индијског књижевника Рабиндраната Тагореа.

С обзиром на то да je Тагоре први нобеловац са азијског континента, да је у питању историјска личност изузетно позната широм света, као и да се ради о особи која је Београд посетила 1926. године, када је и одржао предавање на Универзитету у Београду, предлог је прихваћен с великим одобравањем.

У разговору је истакнуто да би се кроз заједничко идејно решење и усаглашено мишљење Комисије за споменике и називе тргова и улица, дошло до обострано прихватљивог решења за финални изглед бисте, чију би израду и допремање обезбедила Република Индија.

Захваљујући на иницијативи Амбасаде Републике Индије, председник Скупштине града истакао је пријатељство два народа, историјске везе и потпупно политичко разумевање између две државе. У духу развоја културне сарадње и размене културног наслеђа, Никодијевић је његовој екселенцији предложио да се размотри идеја да се у главном граду Индије, Њу Делхију, постави биста нашег нобеловца Иве Андрића.

Договорено је да се предложе три локације у Београду, у парковима или на зеленим површинама, те да се након усаглашавања приступи процедури усвајања потребних дозвола и решења.