среда, 24. јун 2020.

Радојичић након седнице Штаба за ванредне ситуације: Апелујем на грађане да поштују препоруке епидемиолога

У Београду бележимо повећан број оболелих од вируса корона, због чега апелујем на грађане да се придржавају препорука епидемиолога, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић након седнице Штаба за ванредне ситуације.

Седници Штаба за ванредне ситуације присуствовао је и епидемиолог Предраг Кон, који је челнике Града детаљније упутио у епидемиолошку ситуацију.

Разговарало се о мерама које су јуче усвојене на седници Кризног штаба. У складу са тим, усвојена је Препорука о обавези коришћења заштитних маски у јавном превозу.

– С обзиром на то да су возила градског превоза једно од места где је повећан ризик заразе од вируса корона, путници су у обавези да током трајања вожње носе заштитну маску. То не мора да буде хируршка маска, већ може и вишекратна, памучна маска. Важно је да људи буду свесни тога да је, поготово у јавном превозу, неопходно да носе маске. Суграђани су и у претходном периоду показали одговорност и молим их да и сада воде рачуна о свом и здрављу других људи – навео је Радојичић.

На састанку је било речи и о функционисању београдских вртића.

– Градски завод за јавно здравље прописује мере за поступање у случајевима потврде присуства вируса корона код запослених, деце или родитеља деце у вртићима. У вртићима се придржавају свих тих процедура, знају како да поступају и у сталном су контакту са Заводом. Најсвежији пример је случај двогодишњег детета у вртићу „Скадарлија” које није имало симптоме, а родитељи су га тестирали с обзиром на то да су се они заразили. По добијању позитивног налаза, одмах су обавештени остали родитељи из групе, у кућној изолацији су сви који су били у контакту са дететом и објекат је одмах дезинфикован – рекао је градоначелник Радојичић.

Он је поручио да ће Град Београд наставити да прати стање и да реагује у складу са епидемиолошком ситуацијом и мерама Републичког штаба.

–  Неопходна је и сарадња грађана који треба да одржавају дистанцу, редовно перу руке и носе маске – закључио је градоначелник.