петак, 26. јун 2020.

Клима-уређаји поново у јавном превозу уз посебне мере

Због најављених високих температура ваздуха у наредним данима почеће да се користе клима-уређаји у возилима јавног превоза путника, у складу са препорукама Градског завода за јавно здравље у циљу спречавања оболевања и ширења ковида-19. Секретаријат за јавни превоз је наложио превозницима, на основу препорука за примену мера при коришћењу клима-уређаја у возилима добијених од Градског завода за јавно здравље, да спроведу и поштују посебне мере при коришћењу уређаја за расхлађивање ваздуха у возилима јавног превоза путника на територији Београда. 

Подешавање режима рада клима-уређаја у возилима биће такво да удео ваздуха који се захвата из спољашње средине буде што већи, уз оптималну комбинацију са природном вентилацијом. Оптимизација рада клима-уређаја значи да се користе само у условима када је температура спољашњег ваздуха већа од 28 степени Целзијуса и то на начин да температура у возилу буде за пет степени нижа, уз подешавање снаге вентилатора клима-уређаја на минимум. На терминусима (окретницама) у току трајања паузе, а најмање пет минута, неопходно је вршити проветравање возила са отвореним вратима и „испирање” целог вентилационог система клима-уређаја са подешеном снагом вентилатора на максимум. Такође, потребно је вршити дезинфекцију филтера клима-уређаја најмање једном дневно, на почетку или на крају дневне употребе возила.

Све наведене мере су ефикасне искључиво уз стриктно поштовање већ важећих мера за коришћење јавног линијског превоза путника у време трајања епидемије вируса ковид-19, односно обавезно ношење заштитних маски које покривају уста и нос, одржавање физичке дистанце и друго, наводи се у саопштењу Секретаријата за јавни превоз.