петак, 26. јун 2020.

Манифестација „Шарм Господске улице” део обележавања Дана Дунава

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић обратио се вечерас на манифестацији „Шарм Господске улице” у Земуну, која се одржава у оквиру фестивала „Дунаву с љубављу”. Младеновић је подсетио да се управо обележавају Дани Дунава и то не само код нас него и у свим земљама кроз које он протиче. 

– Земун чува и Дунав и своју традицију. Више година уназад град подржава ову манифестацију, а трудимо се да и Земун сваким даном изгледа све боље – навео је Младеновић.

Он је подсетио да је расписан позив за оператера за будући пристан и најавио да ће засигурно ускоро почети са радом.

– Ту ћемо моћи да дочекујемо велике и озбиљне бродове, што ће Земуну дати нов живот и отворити му нова врата. Пристан ће бити нешто што је Земун дуго чекао и што ће дочекати – рекао је Младеновић.

Помоћник градоначелника се осврнуо и на друга улагања у овом делу Земуна – фасаде, Гардош, улице, Земунски парк. План је и да Главна улица буде реконструисана, најавио је Младеновић, али и здање Дома ваздухопловства, двадесет година након што је оштећен у бомбардовању. 

– Делић по делић овог „мозаика” склапамо. Све реконструкције дају Земуну нов изглед, комплетно бољи утисак и сви они који дођу овде желе да се врате што пре – истакао је Младеновић, додајући да су људи ипак највећа вредност ове општине. 

Mирjaнa Никoлић, прeдсeдницa Tуристичкoг друштва Зeмун, навела је да велика љубав према Дунаву увек надахњује да се осмишљава све више нових манифестација којима се велича ова река. 

– Истовремено, манифестације су и позивница да сиђемо до обала и користимо тај диван водоток. Надамо се да ће ново пристаниште, које ће ускоро бити у функцији, привући и бројне госте из света. Туристичко друштво Земун стално ради на изналажењу нових садржаја не бисмо ли туристичку понуду Земуна и Београда обогатили – навела је она.

На манифестацији се обратио и задужбинар Милош Вукелић, који се бавио заштитом  природног добра „Винове лозе у Земуну” која је уједно и споменик природе ботаничког карактера. Он је рекао да је лоза својеврсни примерак стар 130 година и да је у време када се почело са њеном заштитом била у веома лошем стању.

– Уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине урадио сам студију о овој виновој лози, која се базирала не само на ботаничкој вредности већ и на њеном историјском контексту и значају за Земун. На њеној заштити имао сам помоћ од петнаесточланог тима који ми је давао значајне податке. Помогли су ми и најстарији Земунци и Бранко Најхолд и многи други. Много млађи виногради у Француској и Италији су заштићени и оволико стари чокоти веома су ретки у Европи – рекао је Вукелић и истакао да му је драго што се о земунској виновој лози све више зна и чује. 

Фестивалом се обележавају Дана Дунава, које организује Туристичко друштво Земун и који трају од 25. до 29. јуна. Манифестација „Шарм Господске улице” пoчeлa је кoнцeртoм клaсичнe музикe, а дуж читаве улице нa нeкoликo бинa организован је различит програм зa свaчиjи укус.