уторак, 30. јун 2020.

Радојичић: Кажњавање није приоритет, већ последња мера за неношење маске

Последња мера за неношење маске у затвореном простору јесте кажњавање, али у овом тренутку то није приоритет, већ желимо да разговором и чињеницама скренемо пажњу на неопходност ове мере, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ Прва.

– На састанку Кризног штаба смо више пута разговарали о кажњавању. Постоје два става, део епидемилога мисли да као крајњу меру треба применити кажњавање, а други епидемиолози сматрају да са људима треба разговарати све док не схвате какав проблем постоји и како се решава. Усагласили смо се да ако не будемо успели на други начин да постигнемо да људи носе маске, онда ћемо кажњавати, а о цифрама није било говора – појаснио је Радојичић.

Апсурдно је кажњавати некога зато што не брине о свом здрављу, навео је градоначелник и додао да ношењем маски људи примарно штите себе, али и околину.

– Београђани поштују правила и од јутрос знатно већи број људи носи маске него у претходном периоду, и то је за похвалу. Има и оних који се неодговорно понашају. Ми смо од јутрос посебну пажњу усмерили на њих, подсећаћемо их, скретати им пажњу и покушати да на тај начин утичемо да се одговорније понашају – нагласио је Радојичић.

Говорећи о евентуалном затварању ресторана и тржних центара, градоначелник Радојичић је указао да су то следеће мере које ће се увести уколико буде било потребно. 

– У овом тренутку разматрамо и пратимо ситуацију из дана у дан, анализирамо параметре које имамо сви заједно, у републичком и градском кризном штабу, и у складу са тим ћемо уводити нове мере. У овом тренутку довољно је да сви носимо маске, јер је то најбољи начин да зауставимо овај талас епидемије који се убрзао, те да потом уђемо у мирнију фазу – закључио је градоначелник Радојичић.