субота, 1. август 2020.

Никодијевић: Град даје свој допринос пословању привредних субјеката

Председник Скупштине града Никола Никодијевић подсетио је данас да, од како је почела епидемија вируса корона, Град Београд из недеље у недељу доноси мере које треба да буду подстицај привредним субјектима који послују на територији Београда.

– Неке мере доноси Влада Републике Србије, а ми се надовезујемо оним што је у надлежности Града Београда. На последњој седници скупштине донели смо одлуку да смањимо цену закупа пословног простора за угоститељске објекте и кинематографске делатности на територији града као помоћ у овој ситуацији. Када имате овакву ситуацију, свесни сте чињенице да је смањен и ниво рада угоститељских објеката, као и да велики број људи живи од тога. Као одговорни људи желимо да будемо део решавања проблема и зато смо за јул и август смањили цене закупа пословног простора у власништву Града за 50 одсто, а подсетићу да смо им за време трајања ванредног стања одложили плаћање закупнина – рекао је Никодијевић за ТВ Прва и подсетио да је онима који имају ту могућност, омогућено да прошире своје баште, јер је број људи у затвореном простору ограничен.

Он је истакао да се све одлуке доносе у договору са Удружењем угоститеља са којим постоји стална комуникација како би се олакшало њихово пословање.

– Влада Србије донела је низ мера а једна од њих је и одлагање плаћања пореза на доприносе грађана, што представља један од највећих прихода локалне самоуправе. У договору са Владом, Град Београд се одрекао око 15 милијарди динара у буџету за ову годину као облик подстицаја привреди да настави да ради у овим тешким околностима. Београђани ипак не морају да брину, јер је наш буџет избалансиран тако да ће све започете инвестиције бити и довршене, а са њима нисмо стали чак ни током трајања ванредног стања. Такође, свако социјално давање и принадлежност коју неки појединац има од Града Београда биће поштовани до краја, а биће довољно новца и за предшколске установе и школе. Настојимо да оне најосетљивије категорије становништва не трпе кризу и да се несметано одвијају основне ствари које морају да се дешавају у Граду Београду. Сва комунална предузећа раде добро свој посао, имају довољно финансијских средстава да могу неометано да раде, јер Град Београд финансијски добро стоји – закључио је Никодијевић.