петак, 7. август 2020.

Весић: Обновљени „Сава центар” биће подстицај за развој конгресног туризма

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас, гостујући на Студију Б, да одлуку Града да прода „Сава центар” могу да критикују само незналице или они који у својим главама још живе у комунизму и верују у друштвену својину. 

– Хајде да причамо отворено. Губитак „Сава центра” у 2019. и 2020. износи 528 милиона динара, односно око 4,5 милиона евра. Од 2010. године до данас, из буџета Града Београд дато је „Сава центру” више од 22 милиона евра како би се покрили губици. Поред тога, „Сава центар” дугује Граду 903 милона динара, што је око 7,7 милиона евра на име пореза на имовину. То значи да је последњих десет година бачено кроз прозор скоро 30 милиона евра, који припадају грађанима, како би се покривао мањак „Сава центра”. За тај новац могли смо да изградимо 15 вртића. Не пада ми на памет да дајем паре грађана Београда како би се покривао мањак „Сава центра”. Да не причамо о томе да је према проценама Града неопходно да се уложи још између 50 и 70 милиона евра за реновирање „Сава центра”, од чега само замена стакла кошта седам милиона евра. За 70 милиона евра можемо да изградимо 35 вртића. Дакле, само неко ко је потпуна незналица или мисли да још постоји комунизам сматра да је нормално да се користи износ новца, који припада свим грађаним и од кога може да се изгради 50 вртића, за покривање губитка или реновирање „Сава центра”. Мој посао је да новац грађана улажем у оно што им је најпотребније – то су вртићи, канализација, паркови, путеви, а нећемо да покривамо губитке „Сава центра” – рекао је Весић.

Он је рекао да је циљ Београда да „Сава центар” буде реконструисан како би био мотор развоја конгресног туризма.  

– Град Београд је понудио на продају „Сава центар” по почетној цени од 27,4 милиона евра, који ће бити уплаћени у буџет Града Београда. Обавеза купца ће бити да у року од пет година изведе грађевинске и занатске радове на адаптацији објекта, чија укупна вредност не може бити нижа од 50 милиона евра. То значи да улагање купца неће бити мање од 77,4 милиона евра, реално и до 25 милиона евра више, што значи око 100 милиона евра. Купац не сме да промени намену „Сава центра”, који мора да остане у функцији конгресног туризма јер има статус претходне заштите. Паркинг и сва земља око „Сава центра” су градски, као и уметничка дела у њему – објаснио је Весић.

Он је истакао да када „Сава центар” буде реконструисан, према проценама наше туристичке организације, број конгресних гостију у Београду биће дуплиран, што ће за последицу имати изградњу још најмање четири хотела највише категорије, а све то ће омогућити даљи развој Београда.

– Нека свака незналица која се противи продаји „Сава центра” положи на рачун Града 2,2 милиона евра, колики је годишњи мањак, као и 1,1 милион евра, колика је обавеза за порез на имовину коју „Сава центар” не плаћа. Лепо дајте Граду 3,3 милиона евра сваке године да се из тога финансира губитак, а немојте да лицемерно тражите да грађани дају своје паре из буџета за ту намену. Када чујем да је неко то урадио, бићу спреман да разговарам са њим о „Сава центру” – поручио је Весић.