петак, 7. август 2020.

Прихватилишту за децу Београда дониран тунел за дезинфекцију

Прихватилиште за децу Београда je донацијом компаније „Телеком Србија” добило неопходна средства за набавку и постављање тунела за дезинфекцију, тако да ће ова установа која пружа смештај и води бригу о деци имати услове за безбедан рад током епидемије вируса корона, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је истакла да ће постављање такозваног „дезо-тунела” испред зграде омогућити сигуран улазак у просторије овог прихватилишта и допринети очувању здравља корисника и запослених у тој установи.

– У име Града Београда и у своје лично име захваљујем компанији „Телеком” на финансијској донацији са циљем да се покрију трошкови набавке мини дезинфекционог портала. Ова донација од 528 хиљада динара намењена је установи Прихавтилиште за децу Београда, која је тунел већ набавила и поставила га на адекватно место. То је тунел кроз који ће бити обавезно да прођу сви запослени и корисници, као и сви они који буду улазили у установу. Тунел служи за дезинфекцију и предмета и особа које пролазе кроз њега и значајан је у превенцији ширења вируса. Кроз тунел за један сат може да прође и да се дезинфикује 150 особа. Систем има велики учинак уз минималну потрошњу електричне енергије и дезинфекционих средстава, садржи пет прскалица и, што је најбитније, безбедан је за децу – рекла је Станисављевићева.

Она је навела да смо се по избијању пандемије суочили са великим изазовима и бригом да сачувамо здравље и животе корисника, те да је зато ова донација веома важна. 

– Прихватилиште за децу Београда је прва установа социјалне заштите која сада има дезинфекциони тунел. Секретаријат за социјалну заштиту редовно својим установама допрема заштитну опрему, дезинфекциона средства и дезобаријере, а сада смо отишли корак даље и набавили овај тунел у циљу максималне безбедности корисника и запослених. Овом приликом бих позвала и друге друштвено одговорне компаније да пруже подршку и помоћ рањивим друштвеним групама и прикључе се хуманитарним акцијама за добробит целокупног друштва. Као и у ово време изазова, спремни смо да и убудуће улажемо напоре, како самостално тако и у сарадњи са друштвено одговорним компанијама, удружењима грађана, фондацијама, донаторима, и да учинимо све што можемо да бисмо олакшали живот наших суграђана – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту. 

Према њеним речима, у Прихватилишту за децу, у условима који су прилагођени актуелној епидемиолошкој ситуацији, тренутно борави 21 стални корисник, док је дневна услуга свратишта привремено обустављена. 

– Индивидуалним и групним радом, здравственим третманима, едукативним активностима и психолошким радионицама, ова установа, уз пожртвованост свих запослених, наставља да и током борбе са епидемијом пружа смештај, бригу и спас угроженој деци. Управо из тог разлога донација и подршка „Телекома Србије” имају још већи значај за безбедност и пружање уточишта најосетљивијим члановима нашег друштва – казала је Наташа Станисављевић.

Директорка Сектора за односе с јавношћу „Телекома Србије” Марија Бошковић навела је да донацијама и бројним друштвено одговорним пројектима усмереним ка младима, ова компанија највећу пажњу посвећује пружању подршке и унапређењу њиховог знања, али и услова за безбрижан живот, развој и одрастање. 

– Овом донацијом желели смо да током ових ванредних околности обезбедимо адекватну заштиту и безбедне услове за боравак деце из најосетљивије категорије друштва тако што ћемо овом прихватилишту, које о њима брине, омогућити примену превентивних мера за улазак у објекат – навела је Бошковићева.