понедељак, 14. септембар 2020.

Весић: ЈДП почиње вечерас са радом, тендер за пројектовање Театра „Бојан Ступица” до краја године

Заменик градоначелника Горан Весић и градски секретар за културу Иван Карл обишли су данас Југословенско драмско позориште (ЈДП), које вечерас почиње са радом после шест месеци паузе због вируса корона.

Весић је истакао да се на основу одлуке Владе Србије полако обнавља културни и позоришни живот.

– Данас смо се уверили да су у ЈДП-у у предузете све мере у складу са епидемиолошким препорукама. Како би посетиоци и глумци били безбедни, број седишта је са 600 сведен на 172 места. То је једини начин да се вратимо нормалном животу док траје епидемија вируса корона. Срећан сам што једно по једно београдско позориште почиње са радом, јер су се и публика и глумци ужелели представа – указао је Весић.

Он је прецизирао да ће вечерас посетиоци ЈДП-а имати прилику да гледају представу „Лоренцацо”, која је требала да се игра на стадиону Ташмајдан.

– Тада је представа отказана због лоше епидемиолошке ситуације. Надам се да више неће бити прекида у раду позоришта – рекао је заменик градоначелника.

Весић је истакао да је други велики разлог обиласка ЈДП-а и реконструкција Театра „Бојан Ступица”.

– Требало је пуно напора да се уложи како бисмо решили административно-правне односе и дошли у ситуацију да уђемо у процедуру реконструкције „Ступице”. Постоји идејно решење за реконструкцију и до краја године Град Београд ће расписати тендер за њено пројектовање. Када се заврши тај процес, реални рок је да 2022. године кренемо са реконструкцијом „Ступице” – истакао је Весић и захвалио директорки ЈДП-а Тамари Вучковић, као и градском Секретаријату за културу на уложеном огромном напору да се ти односи позитивно реше.  

Он је истакао да ће реконструисана сцена „Бојан Ступица” бити урађена по свим стандардима.

– То ће бити потпуно нова сцена на радост гледалаца и глумаца. Такође, Град Београд ће реконструисати и само Југословенско драмско позориште, наше најрепрезентативније позориште. Ми смо поносни на сва наша позоришта, али посебно на ЈДП. Сваке године улагаћемо новац у складу са могућностима, како би ЈДП задржао статус који има – указао је Весић.

Када је реч о улагању у културу, Весић је најавио да следеће године почиње обнова Музеја града Београда, а такође и изградња Градске галерије на Косанчићевом венцу, коју ће, према његовим речима, финансирати Влада Републике Србије.

– Верујем да са повећаним градским буџетом можемо да издвајамо више новца за културу. Град сада издваја више од три одсто од свог буџета за културу, иначе много више него што издвајају и неке европске државе. Сматрам да сваке године треба да улажемо све више новца у културу, јер се препознајемо по београдском духу и култури – закључио је Весић.

Директорка Тамара Вучковић истакла је да се сви запослени у ЈДП-у радују првој представи после шест месеци паузе.

– Предузете су све мере у жељи да се сви осећају сигурно, посебно публика. Важно је истаћи да су све представе у септембру распродате. Такође, жељно ишчекујемо и план за реконструкцију „Ступице”. У протеклом периоду смо прошли тежак административно-правни пут и тај посао се сада приводи крају на задовољство свих – навела је Вучковићева.  

Догађају је присуствовала Гордана Гонцић, подсекретарка за културу Града Београда.