среда, 16. септембар 2020.

Горан Весић уручио кључеве станова породицама у Косовској Митровици

Заменик градоначелника Београда Горан Весић свечано је данас уручио кључеве станова породицама у Косовској Митровици, становницима некадашњег „Самачког блока” који су у пожару остали без својих домова. Изградњу зграде за 20 породица финансирали су Град Београд и верници Српске православне цркве из Београда. У овај објекат уложена су 42 милиона динара.

Весић је истакао да ће Град Београд наставити да сарађује са Косовском Митровицом и подсетио да Београд помаже у механизацији, када су у питању комунална предузећа.

– Данас сам погледао планове за три лепа парка која они покушавају да ураде у Косовској Митровици – рекао је Весић и додао да ће замолити компаније са територије Београда да дају донације за један од тих паркова.

Он је навео да ће се у Косовској Митровици сваког месеца организовати позоришне представе из Београда, како дечје тако и представе за одрасле. На тај начин ћемо, додао је, као Град Београд сарађивати са највећом српском средином на Косову и Метохији.

Заменик градоначелника Београда је подсетио да, осим Града Београда, и београдске општине сарађују са српским срединама на КиМ, наводећи да је реч о 16 београдских општина, те да ће ускоро то бити и Општина Стари град.

– Они имају обавезу да помажу наше средине, организују заједничке манифестације, помажу изградњу инфраструктурних пројеката и др. На тај начин сви дајемо допринос да наш народ остане на КиМ, јер суштина сваке политике јесте да народу буде боље. Ако људима није боље, та политика није добра и зато је важно да на овај начин чинимо добро људима јер то показује да је политика која се води добра – рекао је Весић.

Весић је навео да је и председник Србије Александар Вучић више пута рекао да ће нас, ако српски народ не остане на КиМ, једног дана неко питати „за шта се ви борите када овде нема ваших људи?”.

С тим у вези, Весић је изразио задовољство што је, како је рекао, последњих неколико година први пут заустављен тренд одласка људи са КиМ.

– Да би људи остајали овде, морамо да обезбедимо да им буде боље и зато ће Град Београд наставити да подржава Косовску Митровицу, јер све што чинимо овде, чинимо за наш народ. Знам да то није довољно и да овде постоје много веће потребе од онога што Град Београд може да помогне, али добро знате да помаже и Влада Србије и донатори, те на тај начин чинимо да грађани свих националности који живе у овом делу Косовске Митровице имају бољи живот – истакао је Весић.

Председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић рекао је да је политика председника Србије Александра Вучића одговорна и да је тимским радом и заједничким снагама решен проблем који је настао пре неколико година када је у „Самачком блоку” избио пожар.

– Захваљујући разумевању господина Весића, Град Београд нам је одмах пружио помоћ у збрињавању ових породица – рекао је Спирић.

Житељи „Самачког блока” остали су без својих домова у пожару 2017. године, а док није изграђена нова зграда, станарину им је плаћала Општина Косовска Митровица.

Догађају су присуствовали председник „Српске листе” Горан Ракић, председник Привременог органа Општине Косовска Митровица Александар Спирић и начелник Косовско-митровачког управног округа Славко Симић.

Непосредно пре тога, поменута делегација из Косовске Митровице разговарала је са замеником градоначелника у згради општине. Том приликом било је речи о сарадњи главног рада са срединама на Косову и Метохији у којима живи српско становништво.

– Мислим да смо остварили добру сарадњу и да заједно можемо пуно тога да урадимо – рекао је Весић и подсетио да су београдске општине потписале споразуме о сарадњи са српским срединама на Косову и Метохији.