петак, 18. септембар 2020.

Весић: Београд има обавезу да помаже српске средине на Косову и Метохији

Заменик градоначелника Горан Весић подсетио је данас да Београд има највећи буџет у земљи, у односу на све друге локалне самоуправе, те да је његова обавеза да помаже српске средине, нарочито тамо где су Срби угрожени. На Косову и Метохији у овом тренутку живе најугроженији Срби, рекао је Весић, образлажући улагања из градског буџета у изградњу дома за породице које су га изгубиле у пожару. Он је најавио и да ће се Београд побратимити са Косовском Митровицом.

– Београд је главни град свих Срба, зато се у Уставу он посебно помиње и зато постоји Закон о главном граду, док за све друге градове важи Закон о локалној самоуправи. Срећан сам и поносан што смо нашли начин да помогнемо наш народ – појаснио је Весић за Студио Б.

Он је подсетио да је у „Самачком блоку” живело 70 породица, које су протеране у мартовском погрому 2004. године, и то у собицама, користећи једну кухињу и један тоалет.

– Тако су живели петнаест година. А то су људи који немају где да оду, најсиромашнији људи са Косова и Метохије. Завршили смо зграду и сви су добили пристојне станове, али не и скупе. Сада они имају своја купатила, своје кухиње, а деца први пут своје собе – прецизирао је Весић.

Станове су добили на коришћење, додао је Весић, те најавио да ће се изградити још једна зграда са двадесет станова, као и парк у центру Косовске Митровице уз помоћ фирми – донатора из Београда, које су се одазвале његовом позиву. Оно што је за нас мало, за људе на Косову и Метохији је много, рекао је Весић.

Он је казао и да је обавеза градских позоришта да једном месечно организују представе у Косовској Митровици, као и да се реализују разни облици сарадње и помажу српске средине на Косову и Метохији јер су све београдске општине побратимљене са некима од њих, осим Старог града, који ће се ускоро прикључити.

– Београд ће се ускоро побратимити са Бањалуком, али и са Косовском Митровицом – рекао је Весић, подсећајући да је Београд побратим са бројним градовима, али да су му, сасвим природно, најважнији српски градови. Предстоји и братимљење са Бриселом, који има Београдску улицу, па ће и наш главни град добити Бриселску улицу.

– Тако се поштују пријатељи, али и свој народ – нагласио је Весић.

Осврнуо се на критике у којима се поставља питање улагања Београда у Косово, наводећи да би волео да ти критичари проведу само једну ноћ у „Самачком блоку”. За разлику од тих критичара који „измишљају хиљаду и један разлог да не оду”, Весић често иде у српске средине на Косову и Метохији.

– Трудим се да помогнем нашим људима. Идем на Косово и Метохију у посету нашем народу и нашој општини, то није кампања – казао је Весић, наводећи да је основни циљ да на Косову и Метохији живот буде бољи и за Србе и за Албанце, јер „ми тамо морамо да живимо заједно”.