среда, 23. септембар 2020.

Манифестација „Спортски витезови” у предстојећу суботу

Секретаријат за спорт и омладину Града Београда најавио је да ће се у суботу, 3. октобра, с почетком у 11 часова одржати манифестација „Спортски витезови” Савеза за рекреацију и фитнес Београда на спортским теренима Дома ученика „Патријарх Павле”. „Спортски витезови” ће ове године окупити од педесеторо до седамдесеторо деце вртићког и предшколског узраста, а имајући у виду да су и даље на снази мере услед пандемије ковида-19, организациони тим је у консултацији са стручним штабом донео одлуку о одржавању манифестације у нешто измењеним околностима које су безбедне за учеснике.

Прoграм подразумева учешће на занимљивим и егзибиционим рекреативним полигонима. Учесници ће моћи да се забаве и вежбају, спортски стручњаци реализоваће показне вежбе, биће организоване и пријатељске утакмице у баскету под дрветом, као и мноштво спортско-рекреативних садржаја. У оквиру полигона биће постављени одређени реквизити (обручи, чуњеви, струњачице и слично) и реализоване провере моторичких способности деце намењене узрасту од три па све до 10 година, затим гимнастичке способности кроз колутове, превртања, ходање по греди, ходање на рукама, као и атлетских способности – прескакање, провлачење, коришћење лопте и лоптице.

Примарни циљ овог програма јесте да се што већи број деце бави неком од физичких активности. Уз разноврсне спортко-рекреативне садржаје прилагођене њиховом узрасту, анимацију и забаву, овим програмом се деци приближавају спорт и рекрација, развија љубав према спорту, благовремено утиче на подизање свести о спорту као здравом стилу живота. Како је спорт од непроцењивог значаја за психофизички развој деце, компонента духовности, витештва, храбрости, упознавања са историјом и традицијом су додатна вредност. Читав концепт, уз неговање традиције, духовности, витешких врлина представљају промоцију здравог система вредности који се свакако проналази и у спорту, било рекреативном или професионалном.

Ефекти програма огледају се, на првом месту, у популаризацији здравих стилова живота. Поред овога, свим учесницима биће обезбеђени одређени промотивни ваучери за бесплатне школе спорта, пливање. Уз промоцију и активно укључивање у спортско-рекреативне активности, резултати програма огледају се у наставку активације деце у неке облике спортских активности.