четвртак, 1. октобар 2020.

Градоначелник Радојичић честитао Међународни дан старијих особа

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић честитао је данас Међународни дан старијих особа свим лицима старијим од 65 година. Према последњим подацима, у Београду живи око 403 хиљаде пензионера. Водећи рачуна о потребама становника трећег животног доба, Град Београд континуирано улаже у унапређење квалитета њиховог живота, и то је један од приоритета социјалне политике престонице.

– Од 2014. године отворили смо 12 нових клубова за старе које користи више од 10 хиљада особа старијих од 65 година. Током трајања ванредног стања, Град Београд је у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту и Привредном комором Србије успео да организује и спроведе акцију доставе хуманитарних пакета пензионерима чија су примања мања од 30 хиљада динара, као и корисницима новчане социјалне помоћи старијим од 65 година. Више од 175 хиљада пакета је достављено на кућне адресе наших пензионера. Такође, Град Београд финансира рад више од 600 геронтодомаћица које пружају услугу за више од 2.500 корисника – рекао је градоначелник.

Он је додао да ће Град наставити да улаже у здраво старење, које је један од основних стубова социјалне заштите.

– У свим друштвено-историјским приликама, а нарочито током суочавања са великим изазовима, ниједно друштво не сме занемарити допринос својих старијих суграђана и суграђанки. Њихова искуства и знања су понос наше прошлости, али и потенцијал будућности – рекао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да у моментима када су се цео свет и наше друштво суочавали са новим вирусом, када је било потребно брзо се прилагодити новим условима функционисања друштва, наши најстарији суграђани су показали велику одговорност.

– Велики допринос борби здравствених радника са епидемијом вируса корона дали су грађани који су, придржавајући се прописаних мера, развили свест о потреби солидарности у тешким тренуцима. Посебну захвалност заслужују наши старији суграђани који су поднели велики терет рестриктивних мера, како током трајања ванредног стања тако и све време од почетка епидемије – рекао је градоначелник.

Он је додао да треба следити пример велике посвећености старијих суграђана заједничкој борби против вируса, али и њихове спремности на промене, које нису пријатне нити лаке, али су нужне када је у питању добробит целог друштва.

– Као драгоцену поруку и пример младим људима истакао бих пожртвованост коју су показали и коју свакога дана показују како би будућност наше деце била сигурна. Међународни дан старијих особа, који се у свету и код нас обележава 1. октобра, добра је прилика да се подсетимо колико је важно да се као друштво даље развијамо по мери свих наших грађана, не заборављајући међугенерацијску солидарност. Градска власт ће наставити да унапређује окружење у којем живимо, те да уз помоћ здравствених и социјалних установа побољшава квалитет живота старијих суграђана. Путем идеје активног старења усаглашавамо са Републиком политику која унапређује положај наших најстаријих суграђана – казао је градоначелник.