субота, 10. октобар 2020.

Радојичић са градоначелником Берна о развоју зеленог и паметног града

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић данас је боравио у Берну, у оквиру званичне посетe Швајцарској, и том приликом се састао са градоначелником Алеком фон Графенридом.

Званичници су се осврнули на дугогодишњу сарадњу и пријатељске односе између два града.

– Наше односе карактерише узајамно поверење и поштовање, што је формализовано потписивањем Споразума о сарадњи и пријатељству између Београда и Берна. Споразум је потписан 2016. године, чиме је симболично обележена стогодишњица од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Швајцарске – рекао је градоначелник.

Током разговора анализиране су тачке споразума, њихова реализација, али и потенцијали за унапређење у контексту даље сарадње двају градова који се, као и остатак света, суочавају са изазовима епидемијске ситуације и климатских промена. Градоначелник Берна упознао је делегацију Београда са туристичком понудом града, који је део УНЕСКО породице. Разговарали су о начинима опоравка туризма, који је највише погођен услед кризе изазваном епидемијом вируса COVID-19.

Друга тема данашњег састанка била је развијање концепта зеленог и паметног града.

– Београду су одувек била драгоцена искуства Берна, нарочито у области инфраструктуре и заштите животне средине. Градоначелник Берна ми је представио њихова решења за пречишћавање вода, модел за управљање отпадом и систем рециклаже, као и примере добре праксе у области енергетске ефикасности и одрживог транспорта. Овакви сусрети су добра прилика да разговарамо у правцу будућих заједничких пројеката – рекао је Радојичић.

Он је додао да је са градоначелником Берна договорио узвратну посету у Београду, где ће бити конкретизована сарадња и започет рад на заједничким пројектима.

– Берн је град који се такође бори са инфраструктурним проблемима у саобраћају. Имајући у виду да је у питању изузетно стари град, саобраћајне гужве и недостатак места за паркинг представљају проблеме који имају велики градови, али и градови попут Берна – оценио је градоначелник.

Kако је градоначелник објаснио, сарадња између два града је веома значајна у погледу развоја модела какве у будућности желимо да применимо у Београду. Радојичић је истакао да је Берн у многим областима пример доброг и ефикасног стратешког приступа у заштити животне средине.