уторак, 13. октобар 2020.

Весић са новим руководством Општине Гроцка о важним пројектима

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас Општину Гроцка где је са новоизабраним руководством разговарао о будућој сарадњи и заједничким пројектима. Састанку су присуствовали начелница Градске управе Сандра Пантелић, градски секретар за привреду Милинко Величковић, извршни директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Михајло Мишић, као и новоизабрани председник општине Драган Пантелић.

Весић је том приликом подсетио да су општине, посебно приградске, упућене на Град, те да имају велики број заједничких инфраструктурних пројеката.

– За ову општину најважнији пројекат, који ће Град радити у наредном периоду, јесте регионални водовод Макиш–Младеновац. Од првог плана па надаље, израда тог пројекта трајала је више од двадесет година, а 2013. је потпуно заустављен. Тада смо донели одлуку да га урадимо јер ће он омогућити редовно водоснабдевање како за Гроцку тако и за Сопот и Младеновац. За Гроцку је посебно важан јер је она једина београдска општина у којој читава села немају воду за пиће – прецизирао је Весић.

Он је додао да ће већи део Ритопека имати воду до новембра наредне године. Тренутно се завршава пројектовање, у јануару ће се расписати тендер, да би у мају започело извођење радова, са роком од шест месеци. Дужина водоводне мреже износиће 7,3 километра, истакао је Весић, а биће изграђена и два објекта за водоснабдевање. До краја године завршиће се и тендер за пројектовање водовода за више делове овог насеља, навео је Весић.

– Одвојци са регионалног водовода Макиш–Младеновац за Гроцку и Врчин, укупне дужине осамнаест километара, са три црпне станице и шест резервоара биће пуштену у функцију фебруара 2022. године. Тендер ће бити расписан у фебруару следеће године, а радови ће почети у мају, са роком извођења од девет месеци. Након тога преостаје шеста и седма етапа регионалног водовода: Умчари, Пударци, Дражањ и Камендол, укупне дужине око 18 километара. Осим тога, радиће се и црпне станице и све шта иде уз то, а тендер ће бити расписан у јуну 2021, након чега ће у року од неколико месеци почети и радови, са роком извођења од осамнаест месеци. Тако ће се решити проблем водоснабдевања на територији општине Гроцка – нагласио је Весић, додајући да ће студија изводљивости показати да ли може да се реализује договор са Општином да се стари систем претвори у систем за заливање, јер је ово углавном пољопривредни крај.

Заменик градоначелника је додао и да се завршавају приступне саобраћајнице и паркинг за гробље у Калуђерици, и то до децембра 2020. године. Са ЕИБ-ом се преговара око изградње комплетне канализације у Калуђерици, са пречистачем за прераду отпадних вода, најавио је Весић.

– Разговарали смо и о томе да следеће године Град Београд уђе у другу фазу изградње система заливања „кап по кап”. Када буде завршена друга фаза, у тај систем ће бити уложено скоро пет милиона евра. У овом тренутку на систем је прикључено 14 домаћинстава, а радићемо на томе да анимирамо грађане јер је капацитет система 350 домаћинстава – истакао је Весић.

Он је додао да се на састанку разговарало и о другим пројектима, а најважнији и највећи тренутно је затварање депоније комуналног отпада Винча.

– Обавестио сам их да је у току изградња спалионице, као и изградња фабрике за прераду грађевинског отпада. Очекује се отварање између 250 и 300 нових радних места, а највећи број запослених биће управо са територије општине Гроцка. За њих је посебно важно да депонија више неће загађивати обрадиву земљу на територији ове општине, а то је највећи бенефит за грађане – навео је Весић.

Нагласио је да, када буде завршена обилазница око Београда – од Бубањ потока до Орловаче, а од следеће године радиће се други крај према Лештанима, као и мост у зони Ритопека и Лештана, грађани Гроцке ће моћи брже да функционишу, а порашће и вредност земље.

– Тема данашњих разговора била је и израда пројекта, односно визије развоја Гроцке за наредних десет година, а моје мишљење је да су за развој најважнији пољопривреда и туризам – рекао је заменик градоначелника.

Он је подсетио да је са премијерком Аном Брнабић и председником Александром Вучићем разговарао о томе да бар три приградске општине добију велике инвестиције, а једна од њих свакако је Гроцка.

– Веома је важно да, као што је Обреновац добио фабрику „Меита”, и у другим приградским општинама имамо гринфилд инвестиције које ће обезбедити радна места за велики број људи. То је суштина сваке политике. Гроцка је инфраструктурно најнеразвијенија општина иако се много урадило протеклих година. Гроцка је Београду важна и то су данас сви могли да виде – рекао је Весић.

Председник општине Гроцка Драган Пантелић је рекао да је на данашњем састанку било речи о раду и функционисању Општине Гроцка, као и о проблемима грађана ове општине.

Он је захвалио Републици и Граду на томе што ће у наредних неколико година уложити велика средства за водоснабдевање општине Гроцка што је, како је навео Пантелић, био кључни проблем последњих 20 година.

– Ушли смо у национални пројекат Владе Републике Србије. Почетак радова планиран је за март месец 2021. године, а вредност инвестиције је око 18 милиона евра. У питању је цевовод дужине од 8,7 километара, а завршетак радова је планиран за март 2022. године. У току је израда тендерске документације водовода за део насеља Ритопек. Акценат је стављен и на водоснабдевање јужног дела општине, а у питању је укупна деоница од око осам-девет километара у делу Врчина која ће се урадити у наредном периоду – истакао је Пантелић и изразио наду да ће та општина у наредних годину дана добити и вредну инвестицију, захваљујући којој ће се запослити одређени број људи.

На иницијативу Горана Весића урадићемо много тога како бисмо омогућили транспарентност у раду и децентрализацију Општине, навео је Пантелић и додао да за сва питања Гроцка има помоћ Градске управе.

– Урадићемо све да будемо сервис грађанима и да решавамо текуће проблеме – закључио је Пантелић.