среда, 14. октобар 2020.

Градоначелник са директором „Транспортне заједнице” о развоју урбане мобилности

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић састао се данас у Старом двору са Матејом Закоњшеком, директором „Транспортне заједнице” са сталним седиштем у Београду. Званичници су разговарали о значају ове организације и њихове централе за Западни Балкан.

– Задовољство ми је да сам са господином Закоњшеком анализирао улогу „Транспортне заједнице” у креирању решења која се тичу развоја урбане мобилности. Усагласили смо се са идејом да се ускладе сви потенцијални пројекти које будемо реализовали са концептом зеленог града као модерне урбане средине – рекао је Радојичић.

Градоначелник је објаснио да је „смарт сити” концепт, то јест употреба модерних технологија у олакшавању свакодневног живота грађана, пре свега у служби бољег квалитета живота становника градова који се брзo развијају. Овај развој је у складу са највишим еколошким стандардима и о томе се данас посебно разговаралo. 

– Једна од кључних тачака разговора је и сагледавање безбедности на путевима, уз дефинисање „црних тачака” – маркирања деоница које су најризичније у саобраћају. Такође, говорили смо и о дефинисању и унапређењу ситуације на раскрсницама, пре свега у деловима где се укрштају путеви и железница – рекао је градоначелник.

Закључак састанка је да Београд има велики потенцијал у области дигитализације процеса који доприносе развоју паметног града. У наредном периоду биће дефинисан план који укључује главне пројекте из поменутих области а чију ће реализацију одобрити Европска комисија која је за ове пројекте земаља Западног Балкана издвојила девет милијарди евра.