среда, 14. октобар 2020.

Радојичић: Примери добре праксе и размена искустава значајни за развој града

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је гостујући на Студију Б да је приликом недавне посете Женеви и Берну увидео да и велики европски градови имају сличне проблеме са којима се сусреће и српска престоница, те да су примери добре праксе и размена искустава корисни када говоримо о даљем стратешком развоју Београда.

– На скупу Уједињених нација у Женеви, Комисија за економски развој европских земаља организовала је сусрет градоначелника градова широм света. Највише се разговарало о епидемији вируса корона, што је било неминовно, али теме су биле и природне непогоде и катастрофе. Говорио сам о нашим искуствима са поплавама из 2014. године, о томе шта се после тога урадило и какви су нам даљи планови, а истакао сам такође и пројекат који у тој области развијамо заједно са УНДП-ом. У оквиру тог пројекта постављене су мерне станице за ниво воде у водотоковима другог реда, као и кишомери који представљају улазне информације о раном дојављивању евентуалног проблема. Било је речи и о пројекту који се даље развија, а то је Командни центар према којем ће те информације ићи, а затим одатле даље према евентуалном узбуњивању и сиренама – појаснио је Радојичић.

Говорећи о екологији, животној средини и зеленој престоници, Радојичић је истакоа да је то изузетно значајна тема и да је човечанство веома забринуто за природу, промене у њој, али и за ризике које нам те промене доносе.

– У Женеви смо разговарали са представницима њихове Канцеларије за животну средину, као и са представницима Канцеларије која се бави смањењем ризика од оваквих непогода. Сложили смо се да многе ствари ми радимо у добром правцу, али и да у наредном периоду можемо имати њихову помоћ, пре свега у техничком смислу и даљем унапређењу пројеката који се тичу животне средине, смањивања ризика од евентуалних климатских промена, које се дешавају свуда у свету – нагласио је градоначелник. 

Посетили смо и Берн, навео је Радојичић, и додао да је то диван град, те да је у разговору са тамошњим градоначелником сазнао да и они имају проблеме сличне онима са којима се суочава наш град.

– У питању су мобилност, гужве у граду и питања развоја града. Разговарали смо о томе колико је компликовано посећи неко дрво, а уколико то и мора да се уради, због развоја града мора да се направи равнотежа и да се на неком другом месту то надокнади. Њихово врло значајно достигнуће је изузетно чиста река која протиче кроз Берн. Пре тридесетак година имали су проблем загађености реке, која је захваљујући посвећеном раду на њеном чишћењу постала невероватно чиста. То значи да морамо радити на томе и да то захтева један временски период да бисмо достигли такав циљ – рекао је Радојичић.

Када је у питању мобилност, градоначелник је навео да је изненађен великим саобраћајним гужвама и у Женеви и у Берну. 

– Они интензивно раде на демотивацији људи како би мање користили аутомобиле. Једноставно, инсистирају на томе да људи више иду пешке, да се возе јавним превозом или бициклом – истакао је Радојичић.

Ипак, Радојичић је рекао да је у Женеви главна тема била ковид и сви градоначелници су говорили о искуствима у тој области.

– Сада је важно да знамо како треба да се понашамо. Наше окружење има повећан број позитивних на ковид. У Словенији, Хрватској и многим европским земљама бројке су највише од почетка пандемије. У нашој средини оне су значајно мање, али показују тренд пораста. Са друге стране, долази јесењи период, хладније време и већа влажност. Назнаке су да је вирус у тим околностима много пријемчивији за људски организам. Све су то околности које говоре да се морамо што боље спремити за следећи период, као и за период грипа. Не знамо како ће се вирус корона понашати истовремено са појавом вируса грипа. Сигурно је да поново морамо повећати пажњу коју смо имали у претходном периоду, али сада на још виши ниво. Морамо носити маске и држати дистанцу, водити рачуна и више него у претходном периоду – истакао је Радојичић.

Када је у питању вакцинација, градоначелник је рекао да је вакцина једно од највећих научних открића човечанства, те да је управо савремена медицина један од разлога повећања броја становника на Земљи.

– Немамо великих дилема у вези са вакцинацијом људи због грипа. Прошле године, а имам утисак и ове године, повећано је интересовање људи за вакцинацију, што значи да схватају њен значај. Када је у питању коришћење маски, нема дилеме. Један од најактуелнијих стручних радова групе научника из Америке, јасно је доказао да ношење маски осим физичке баријере доприноси томе да локално слузница повећава температуру, те је на тај начин мања вероватноћа да се инфицирамо вирусом – закључио је градоначелник Радојичић.