четвртак, 15. октобар 2020.

Представљен уређај за рециклажу ПЕТ амбалаже „еко-меда”

„Еко-меда”, прототип уређаја за рециклажу ПЕТ амбалаже у облику медведа, промовисан је данас у Дечјем културном центру. Пројекат су израдили Секретаријат за заштиту животне средине и Машински факултет.

Подсекретарка за заштиту животне средине Јасмина Маџгаљ рекла је да је у питању прототип интерактивног, едукативног уређаја, који има за циљ развој еколошке свести код деце.

– Еколошку свест је потребно развијати од најранијег доба. Управо је овај прототип направљен за циљну групу предшколске деце до првог разреда. Налази се на адекватном месту којем ће деца имати приступ и тако на прави начин схватити свет око себе. Сарадња са Машинским факултетом је пример добре праксе и сарадње. Циљ нам и јесте да што више будемо у синергији са науком – навела је Јасмина Маџгаљ.

Како је нагласила, деца у најранијем детињству усвајају модел понашања родитеља, касније васпитача, а овде имамо унапређен процес усвајања еколошке свести. У ову причу, додала је, укључени су и родитељи, јер је пројекат осмишљен тако да они усвајају понашање од деце.

Професор Машинског факултета Небојша Петровић појаснио је да је то био професионални али и људски изазов, јер сви смо рођени у природи и са природом, те је потребно да се према њој односимо као према свом најрођенијем.

– Као што од раног детињства учимо о односу према старијима и ближњима, потребно је обратити пажњу и на однос према природи, то јест научити како се односити према њој. На овом пројекту, осим колега са Машинског факултета, имали смо ангажоване и сараднике са Факултета примењених уметности, као и консултанте и извођаче који су се бавили неким новим технологијама и успели да направе уређај који није много масиван. Задовољни смо резултатом, а иако је ово прототип, на њему може још да се ради – нагласио је Петровић.

Управник погона отпада и рециклаже ЈКП „Градска чистоћа” Слободан Протић рекао је да ће то предузеће пружити комплетну логистику овом пројекту, у смислу одвожења и прераде рециклабиле.

Уредница програма за односе са јавношћу и маркетинг Дечјег културног центра Ивана Теодоровић Стојановић изразила је задовољство што се „еко-меда” налази у згради ове установе. Он ће, додала је, на интересантан и забаван начин представити деци како треба да рециклирају и да их освести колико је то важно за околину.