четвртак, 15. октобар 2020.

Весић доделио награду Музеја града Београда постхумно сликару Владимиру Величковићу

Заменик градоначелника Горан Весић доделио је награду Музеја града Београда постхумно нашем великом сликару Владимиру Величковићу, коју је данас у Скупштини града у име породице примио Мишко Рувудић. Уручењу награде за свеукупни допринос стваралаштву на територији Београда, уприличеном у Старом двору поводом Дана Музеја града Београда, присуствовали су заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, градски секретар за културу Иван Карл и директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић. 

Весић је подсетио да је архитекта Александар Дероко био последњи стваралац у култури који је примио ову награду 1973. године. Њему Град Београд подиже ове године споменик на Топличином венцу, а како је рекао, има симболике у томе да ће га радити вајар Зоран Кузмановић, који је и аутор данас уручене скулптуре-награде. 

– Музеј града Београда постоји 117 година и никада није имао своју кућу, већ се налази на 14 локација. Са поносом могу да најавим да ће до краја године бити расписан конкурс за коначну реконструкцију старе зграде Војне академије. Реч је о згради која се налази на углу Ресавске и Немањине улице и има 17 хиљада квадрата. Град ће следеће године почети реконструкцију те зграде, што ће коштати око 20 милиона евра, и тако ће на једном месту бити сачувано седам хиљада година наше историје. Требало би да реконструкција траје наредне три године – истакао је Весић.

Он је рекао да је посебно срећан што је коначно обновљена награда Музеја града Београда и додао да, као што је награду те 1973. године заслужио Александар Дероко, тако је и данас заслужује Владимир Величковић. 

– Владимир Величковић је вероватно најзначајнији представник наше ликовне сцене у другој половини 20. века, али и читавог региона. Све и да није насликао ниједну слику, сама чињеница да је из Фонда Владимира Величковића стипендирано много наших студената, који су имали прилику да раде у Паризу и да их виде у Европи, довољна је да он заслужи ову награду. После њега ће остати баш ти млади људи којима је својим угледом, ауторитетом и финансијском подршком омогућио да се у свету пробију и да се сазна више о српској култури и уметности. Зато је ова награда најмање што овај град и ова држава могу да учине како би се сачувало сећање на Владимира Величковића – рекао је заменик градоначелника.

Весић је нагласио да је симболички веома важно да Величковић први постхумно добије ову награду, као и то да се она убудуће додељује сваке године.  

– Требало би да ова награда у будућности постане најпрестижнија градска награда у области културе и сигуран сам да би Владимир Величковић, који је био укључен у пројекте Музеја града Београда, био задовољан њиховом реализацијом – истакао је Горан Весић.

Мишко Рувудић истакао је да сви грађани Београда треба да имају захвалност према овој иницијативи и уједињавању свих активности Музеја на једном месту.

– То је посао који деценијама уназад није био реализован. Наша породица данас осећа велику захвалност што је баш Владимир, који нажалост није више међу живима, онај чији је рад и утицај на културу у Србији и Београду препознат и који је у ревитализацији ове награде њен први лауреат – казао је Рувудић.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић је нагласила да ова награда није само награда градског музеја, већ представља признање за свеукупни допринос стваралаштву на територији Београда.

– Хвала вам на овој подршци и изузетно сам захвална уметнику који је донирао награду. Скулптура Зорана Кузмановића биће вредан артефакт у колекцији породице Величковић – истакла је Јелена Медаковић.

Mузej грaдa Бeoгрaдa oснoвaн је 1903. гoдинe кao oпштински музej, a пoслe Другoг свeтскoг рaтa дoбиja дaнaшњи нaзив. Фoнд и збиркe чини вишe oд 140 хиљaдa примeрaкa дугe и бoгaтe истoриje Бeoгрaдa. Музеј има aрхeoлoшкo, истoриjскo и умeтничкo oдeљeњe, пoдeљeно у 25 oдсeкa сa 23 лeгaтa.