четвртак, 15. октобар 2020.

Весић: Учинићемо положај слепих и слабовидих особа бољим

Поводом Дана слепих и слабовидих особа, заменик градоначелника Горан Весић  разговарао је данас у Старом двору са члановима Удружења „Гледамо срцем” и њиховим председником Бобаном Величковићем.

Весић је подсетио да је Величковић одборник у Општини Звездара и уједно први одборник из популације слепих и слабовидих, што показује да су најзад и представници овог дела наше популације почели да улазе у званичне институције, што значи да ће се брже решавати и њихови проблеми.  

– Када су у питању особе са инвалидитетом, никада не можете да кажете да сте довољно учинили за њих, али ипак јесмо учинили неке помаке. Последњих година смо урадили око 26 километара тактилних стаза у Београду, последње две године озвучили смо 89 раскрсница и одвојили скоро пет милиона динара за пројекте њихове организације – казао је Весић.

Он је истакао да је данас договорено да Удружење слепих и слабовидих Београда заједно са Секретаријатом за социјалну заштиту припреми повељу којом ће Град Београд и његове општине преузети одређене обавезе у циљу побољшања положаја слепих и слабовидих.

– Реч је о мерама које ће наше шалтер сале учинити доступнијим, а контакт са администрацијом бољим. То подразумева и обавезе које се односе на израду нових тактилних стаза, озвучених раскрсница, као и на питања о запошљавању. На територији Србије има 12.000 слепих и слабовидих особа, а у Београду око 2.800. Међу њима су доктори наука, економисти, правници и други високообразовани људи којима то што су слепи или слабовиди не сме бити препрека за запошљавање – казао је Весић.

Он је нагласио да се приликом данашњег сусрета разговарало и о проблемима у јавном превозу, озвучењу инфо-табли на стајалиштима и другим начинима за помоћ слепим и слабовидим суграђанима.

– Ово су све ствари које су за друштво мале, али за њих су веома значајне. Зато смо одлучили да направимо повељу којом ћемо се обавезати ми, градске општине, градска предузећа и службе да сарађујемо и укључимо планове овог, али и других удружења особа са инвалидитетом у своје планове. Ови дани су важни зато што се јавност додатно упознаје са проблемима са којима се они сусрећу и надам се да ћемо, поред одборника, у будућности имати и посланика који је слеп или слабовид и да ће се њихов глас више чути како би друштво на њих обратило више пажње – истакао је Весић.

Председник Удружења слепих „Гледамо срцем” Бобан Величковић изразио је задовољство што ће ова повеља омогућити да слепи и слабовиди буду видљивији у друштву и уједно допринети да други људи више сазнају о њима.