петак, 16. октобар 2020.

Велики пројекти у Гроцкој, акценат на водоводу и канализацији

Заменик градоначелника Горана Весић подсетио је да је Град Београд са Европском инвестиционом банком договорио да се у изградњу канализације на левој обали Дунава уложи 35 милиона евра, док Град даје додатних око 55 милиона евра, а да су још два пројекта у завршној фази преговора. 

– Кандидовали смо канализацију у Калуђерици и фабрику за прераду отпадних вода у Остружници. За ово прво улагање потребно је урадити пројекат који би подразумевао да се на крају канализације налази и постројење за пречишћавање отпадних вода, како не би било испуста у реке. После леве обале Дунава, Калуђерица ће бити следеће насеље које треба да добије канализацију – рекао је Весић за Студио Б, подсећајући да се у овом насељу тренутно одвијају и други радови, попут изградње паркинга око гробља и приступне саобраћајнице ка Лештанима, те да је урађена и пијаца и општински услужни центар. 

Он се осврнуо на написе опозиционих странака о Калуђерици, наводећи да су они могли барем да ураде пројекат за канализацију. Такође, појаснио је да су у току озбиљне припреме за предстојећа улагања у водоводни систем у деловима Гроцке.

– Стари и нови део Ритопека ће добити воду до новембра 2021. године, а истовремено до краја године биће расписан тендер за пројектовање водоводне мреже за више делове овог насеља. Радиће се такође одвојци са регионалног водовода Макиш–Младеновац за Врчин и Гроцку, дужине око осамнаест километара, као што ће и Умчари, Пударци, Камендол и друга околна села добити воду до краја 2023. године. Све су то велики пројекти за ову општину – истакао је Весић.

Лештане и Калуђерица важни су једнако као и Теразије, оценио је Весић, а исто је и са осталим приградским насељима. 

– То да свака кућа у Београду има водовод и канализацију, а свако насеље јавни превоз и пут, доживљавам као своју мисију – казао је Весић.