петак, 16. октобар 2020.

Додатних 15 милиона за заштитну опрему у вртићима

Секретаријат за образовање и дечју заштиту обезбедио је додатних 15 милиона динара за куповину заштитне опреме намењене запосленима у београдским вртићима, изјавио је градски секретар Славко Гак.

– Маске, дезинфекциона средства, опрема за хигијену не смеју да недостају вртићима. Обезбедили смо још новца за куповину додатних залиха како би предшколске установе имале резерве за предстојеће дане – рекао је Гак.

Он је истакао да се у вртићима без изузетка поштују и спроводе све препоручене епидемиолошке мере, да средстава за хигијену има довољно, као и заштитне опреме за запослене. Показало се колико је то важно за борбу са вирусом корона, имајући у виду да је заражавање у београдским вртићима спорадично, напоменуо је Гак.

– Успевамо у томе да сваки појединачни случај заразе држимо под контролом, не дозвољавамо ширење вируса када се појави, а као резултат свега тога имамо безбедне вртиће. Следе нам хладнији и тешки дани у епидемиолошком смислу, те је важно да вртићи буду потпуно спремни за нове изазове – поручио је Гак.

Гак је похвалио ангажованост и професионалност скоро 9.000 запослених у 17 београдских предшколских установа. Према његовим речима, они дају пример како се морају понашати запослени у установама током епидемије, уз одржавање процеса рада који су неопходни.

– Висока одговорност и професионалност су једини одговор на ситуацију у којој сви имамо обавезу да, пре свега, сачувамо здравље, али и да спречимо да вирус заустави живот – закључио је Гак и додао да су сви вртићи опремљени бесконтактним топломерима, маскама, дезинфекционим средствима, те да и у хладнијим данима, када деца мање бораве напољу, запослени успевају да спроводе све мере.