петак, 16. октобар 2020.

Низ неправилности у раду вртића „Ивин возић”, препоручено затварање

Просветна инспекција данас је током ванредног надзора приватног вртића „Ивин возић”, у коме је јуче преминула једногодишња девојчица, утврдила низ неправилности у раду овог вртића, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Према речима Гака, инспекција је након несрећног случаја обавила ванредну контролу овог вртића и утврдила да вртић није имао запослену медицинску сестру на превентиви, иако је то законска обавеза. Такође је утврђено да је дете примљено у вртић без потврде лекара да може у колектив, односно да је дете боравило у вртићу без здравственог картона, као и то да је дете кренуло у вртић пре напуњених годину дана живота, иако вртић нема млечну кухињу, што је обавеза вртића уколико прима децу млађу од овог узраста, те да две васпитачице раде без лиценце и ментора, што је законска обавеза у том случају.

– Ово су крупне неправилности које су поражавајуће. Јасна су правила за боравак деце како у државним тако и у приватним вртићима и сви морају да их поштују. То не значи да ови пропусти имају утицаја на јучерашњи исход – то је посао обдуцената и тужилаштва и њих ћемо сачекати за коначне закључке, али је ово упозорење за све приватне вртиће да не смеју имати све законом захтевано само приликом верификације и током инспекцијских контрола – рекао је Гак.

Он је истакао да ће Секретаријат након записника инспектора упутити Министарству просвете, науке и технолошког развоја препоруку да се вртић „Ивин возић” привремено затвори.

– Сада је на надлежним институцијама даље утврђивање свих чињеница у вези са овим случајем. Озбиљност овог сектора који се бави децом пре свега мора да се огледа у великој одговорности коју сви власници приватних вртића морају схватити озбиљно – закључио је Гак.