четвртак, 22. октобар 2020.

Весић: Морамо да заштитимо јавно здравље, али привреда не сме да стане

Привреда и живот не смеју да стану и зато морамо да нађемо баланс између заштите јавног здравља и заштите права људи да раде и зарађују, али и начин да се сачувају радна места, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Гостујући на ТВ Пинк, истакао је да Београд чини 40 одсто бруто домаћег производа земље и зато свака епидемиолошка мера која се буде доносила мора да има тај баланс.

– Када је у питању радно време, мере се поштују, а од почетка контроле поштовања мера у јулу до сада издато је скоро 310 прекршајних налога. Већина угоститељских објеката поштује све донете мере. Због једног до два одсто објеката који не поштују мере, који организују журке и понашају се против интереса нашег друштва, не смеју да испаштају сви угоститељи. Зато морамо да појачамо контроле, а ако је потребно, треба изменити законске прописе и повећати казне за одговорна правна лица јер не може се дозволити да власник тржног центра не контролише да ли људи који се налазе унутра носе маске – истакао је Весић.

Посебно је нагласио да је потребно повећати казне за непоштовање мера, као и број служби које могу да контролишу ношење маски, али не треба пооштравати мере када је у питању скраћивање радног времена јер привреда мора да ради.

– Највећи број наших грађана поштује мере, у јавном превозу више од 96 одсто грађана носи маске. Зато треба да се фокусирамо на оне који не поштују мере и на тај начин угрожавају здравље других. Сада може да се види да ниједна земља у Европи, ма колико оштре мере да доноси, не размишља о томе да заустави рад привреде – казао је Весић.

Он је рекао да ће Београд инсистирати на томе да се живи и ради нормално, уз поштовање свих мера.

– Нама у сектору услуга ради 40.000 људи, који треба да однесу плату својим породицама. Зато треба да урадимо све да они раде свој посао и да заштитимо људе. Тачно је да имамо већи број заражених, да морамо да обезбедимо држање дистанце, ношење маски и да не буде јавних окупљања. Долази ризично време прослављања слава и подсетићу да је чин прославе славе сечење колача, а гости могу, али и не морају да дођу. Никоме није циљ да гости са славе оду заражени – казао је Весић, подсетивши на позив са заједничког састанка патријарха Иринеја и министра Лончара, да се славе прилагоде новим мерама.

Говорећи о јавном превозу, Весић је подсетио да је на улицама Београда 1.641 возило.

– Посебно је критичан јавни превоз и морају се поштовати мере јер је у возилима немогуће направити социјалну дистанцу. Зато је важно носити маске, а моја молба суграђанима јесте да поштују мере јер је то у интересу заштите јавног здравља и свих нас. Урадићемо све да држава нормално функционише и помогне у овој ситуацији, јер штедели смо и данас имамо новца да се боримо. Међутим, у тој борби морају учествовати и сами грађани. Они који организују журке, прославе и концерте, директно утичу на погоршање јавног здравља, а порука Београда је да је потребно успоставити баланс између мера и тога да привреда мора да ради, уз поштовање свих прописа – истакао је Горан Весић.