петак, 23. октобар 2020.

Весић са новим руководством Општине Земун о најзначајнијим пројектима

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас Општину Земун где је са новоизабраним руководством разговарао о будућој сарадњи и заједничким пројектима. Том приликом истакао је да ће ова општина и наредне године бити велико градилиште, без обзира на смањене приходе који су резултат економских последица узрокованих вирусом корона. 

– Следеће године почећемо реконструкцију Кеја ослобођења, који ће бити обновљен као што су Савски кеј и Сава променада, па ће коначно да заблиста у пуном сјају. Заједно са ЈП „Србијаводе” наставићемо да градимо нови кеј све до Пупиновог моста, а то је такође пројекат који ћемо почети током следеће године. Осим тога, започели смо пројектовање пешачко-бициклистичког моста Лидо – Кеј ослобођења, те очекујемо да оно буде завршено током следеће године, како бисмо 2022. године могли да почнемо са изградњом моста – најавио је Весић.

Он је истакао да је завршена реконструкција Спиртине куће, односно Завичајног музеја Земуна. Према његовим речима, то је веома важно зато што Земун има своју историју и била би срамота да та кућа толико година не буде обновљена. 

– Следеће године почећемо да радимо и гаражу на платоу испред КСЦ „Пинки”, што је значајно за грађане имајући у виду да у овом делу града нема гараже. Осим тога, Град Београд ће покушати са приватним власницима „Пинкија” да реши проблем у смислу да га Град Београд преузме зато што сада пропада и треба да буде враћен Земунцима – рекао је заменик градоначелника.

Градоначелник је најавио такође да реконструкција Главне улице у Земуну почиње 2022. године, када ће бити завршен и Кеј ослобођења, те да ће испред зграде Општине Земун бити подигнут споменик Бранку Пешићу. 

– За Земунце је најбитније да ћемо до краја наредне године кренути са изградњом метроа. Почињемо са депоом у Макишком пољу и очекујемо да ће метро бити готов до 2027. године. Једна од две линије, које радимо истовремено, ићи ће кроз Земун, а почетна станица ће бити тамо где је данас Железничка станица „Земун”. То значи да ће квалитет живота људи у Земуну бити потпуно другачији – нагласио је Весић.

Појаснио је да се путем пројекта ширења БГ воза повезује Железничка станица у Земуну са Сурчином и Обреновцем.

– Данас смо разговарали о томе шта је све потребно урадити у Угриновцима, Алтини, Бусијама и свим насељима у околини Земуна. Направићемо план за сваку од тих целина који ће имати трајање од десет година – истакао је Весић.

Додао је да је за грађане Земуна посебно важно да се завршава пројектовање фабрике за прераду отпадних вода у Батајници, те да више неће бити отпадних вода које ће се изнад Земуна испуштати и загађивати Дунав и Саву. 

– Грађани знају да има још много проблема, али и знају шта смо све урадили за ових осам година у сваком делу Земуна, што је више него десетинама година уназад. Зато и желимо да се направи план за свако од тих насеља и да људи тачно знају шта ће бити урађено у наредних десет година – рекао је Весић.

Он је на крају најавио да током наредне године Град Београд завршава пројектовање реконструкције зграде Команде ратног ваздухопловства, која ће коначно засијати на понос Земуна и Београда. 

Председник општине Земун Гаврило Ковачевић је рекао да је врло задовољан данашњим састанком.

– Данас смо имали конкретне предлоге и идеје, а неке од њих смо већ и почели да реализујемо. У наредном периоду очекујем да прецизирамо ближе рокове и конкретне активности. Осим великих тема и пројеката који се раде, разговарали смо и о мањим, свакодневним проблемима, реконструкцији дела Новоградске улице, начину како да помогнемо суграђанима у Улици Милана Узелца где зграда тоне, а такође и о пројектовању и проширењу Батајничког друма. Било је речи и о најављеној фабрици за пречишћавање воде, проблематици гробља у Батајници и Угриновцима, реконструкцији здравствених објеката, саобраћајница, паркова и дечјих паркова, али и о свим другим пројектима чија реализација треба ускоро да започне – казао је Ковачевић.