среда, 11. новембар 2020.

Весић: Сећамо се жртава и велике победе у Првом светском рату

Заменик градоначелника Горан Весић, у име Града Београда, положио је данас венац на Француском војничком гробљу поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату.

Током церемоније којом се одаје почаст страдалима у Великом рату, венце су положили и амбасадори Француске, Русије, САД, Велике Британије и Немачке, представници Војске Србије, војски победника и поражених у рату, као и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, те потомци и поштоваоци.  

Весић је подсетио да се на данашњи дан сећамо велике победе савезника у Првом светском рату, међу којима је била и Србија, и истовремено свих жртава које су животе дале за ту победу и слободу.

– Када је пробијен Солунски фронт, у септембру 1918. године, требало је 45 дана да се заједничком акцијом српске и француске војске ослободи Србија, пређе више од шест стотина километара и да из строја наших противника прво буде избачена Бугарска, а потом и Аустроугарска, да би свега једанаест дана касније капитулирала и Немачка. Пробој Солунског фронта био је одлучујући за победу у Првом светском рату и хиљаде војника дало је своје животе у тој великој бици. Зато се 11. новембра сећамо наших савезника и памтимо да је Србија у том рату изгубила око шездесет одсто мушког становништва, односно око 30 одсто укупног становништва. Процентуално, у односу на број становника, дали смо највеће жртве – подсетио је Весић.

Данашњи дан, додао је Весић, прилика је да се сетимо заједничке борбе коју смо водили са нашим савезницима – Француском, Великом Британијом, САД, Руском Федерацијом, Италијом у заједничкој одбрани европских вредности и против идеологије којом се сматрало да Европа треба да буде подјармљена једном државом.

– У Првом светском рату изборили смо се за слободу и за нашу заједничку европску перспективу. Данас размишљамо како уједињени можемо да избегнемо оно што се догодило и у Првом и у Другом светском рату. Почаст су одали не само савезници већ и оне земље које су поражене. Тако да заједно, победници и поражени, градимо нову европску будућност, размишљајући о томе да се више никад у Европи не десе ратови – рекао је Весић.